NAV ADÓBEVALLÁS TERVEZET 2017 16SZJA >> ITT ELLENŐRIZHETI AZ ÖNÉT!

NAV ADÓBEVALLÁS TERVEZET 2017 16SZJA >> ITT ELLENŐRIZHETI AZ ÖNÉT!

Idén már a NAV készíti el az adózók személyijövedelemadó-bevallási tervezetét – a kifizetőtől, munkáltatótól kapott adatok alapján –, amit mindenki megnézhet. A mellékelt videón pedig azt is megnézheti, hogyan.

Az ellenőrzés az Ügyfélkapun keresztül a legegyszerűbb, de aki nem rendelkezik ezzel, többféleképpen kérheti a tervezetet postázását.

Az alább található tájékoztató videó segít a legkényelmesebb megoldás kiválasztásában.

Idén először a NAV készíti el mindenki számára az éves szja-bevallást. Pontosabban, annak a tervezetét. Kiszámítják a jövedelmet terhelő adót, számításba veszik az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket.

Az elmúlt napokban már többen kézhez vehették, de a hónap végéig mindenkinek meg kell kapnia a munkáltatója által készített összesített igazolást. Szintén január 31-ig kell jelezni a munkáltatónak, ha azt szeretnénk, hogy ne a NAV, hanem a munkaadó készítse el 2016-os adóbevallásunkat. A munkáltatótól ezentúl azok kérhetnek adómegállapítást, akik kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szereztek bevételt, vagy ha 2016-ban több egymást követő munkaviszonyuk volt, a korábbi munkáltatók átadták a jövedelemről, az adóelőlegről és járulékokról szóló igazolást az újnak. Nem akadálya a munkáltatói adómegállapításnak, ha valaki adókedvezményt érvényesít vagy adójáról önkéntes kölcsönös pénztári, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban rendelkezik.

Adózás – adminisztráció – iroda – papírmunka

A tavaly megszerzett jövedelemről szóló kimutatást elsősorban a munkáltató által megadott adatok alapján készíti el a NAV, az információkat február 12-ig kell beküldeni.

Az egyéni vállalkozók és a forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és őstermelők, bevallási és adófizetési határideje nem változott, ez továbbra is február 27. Ezeknek a magánszemélyeknek a NAV nem készít bevallási tervezetet, szja-bevallásukat saját maguknak kell elkészíteniük.

Az ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők március 15-től a weboldalon tekinthetik meg és módosíthatják a tervezetet. Ilyen elérhetőség hiányában postán, személyesen vagy február elsejétől elektronikusan és akár SMS-ben is kérhetjük, hogy a NAV ezt megküldje részünkre. Az igénylést március 15. után már csak az ügyfélszolgálaton lehet benyújtani, és aki kérte, annak május 2-ig kipostázzák a tervezetet.

Ha a NAV által készített bevallás tervezetét helyesnek ítéljük, nem kell tenni semmit, május 22. után az automatikusan hivatalos szja-bevallássá válik. A tervezet módosítására pedig az ügyfélkapun keresztül van lehetőség. Akik nem rendelkeznek ügyfélkapus elérhetőséggel és a tervezetet módosítani, kiegészíteni szeretnék, azoknak a NAV honlapjáról letölthető szja-bevallást kell kitölteniük és benyújtaniuk a NAV-hoz.

Ha valakinek egyéb helyről is van bevétele, amelynek adatai nem szerepelnek az adóhatóság által készített tervezetben, és ezzel nem egészíti ki azt, vagy nem jelzi a hatóság felé, és az később a NAV tudomására jut, akkor az adókötelezettséget később kell teljesíteni, de ebben az esetben a NAV figyelembe veszi az addig eltelt időt is.

Amennyiben nem a munkáltatótól vagy kifizetőtől származó jövedelemmel rendelkezünk, a bevallást magunknak kell elkészíteni.

A magánszemélyek és az általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett őstermelők adóbevallásának leadási határideje sem változott, idén ez a határidő május 22-ére esik. A korábbi évekhez hasonlóan kell rendelkezni ilyenkor az adójuk 1+1 százalékáról is.

Tavaly 4,625 millióan (köztük egyéni vállalkozók) nyújtottak be szja-bevallást. A legtöbben a csökkentett adattartalmú forma mellett döntöttek, munkáltatójukkal 684 ezren, a NAV-val megközelítőleg 440 ezren készíttették el az elszámolást. A NAV idén mintegy 3,8 millió adózó számára készíti el az szja bevallás tervezetét.

error: Content is protected !!