Gáz ára 2023 – olcsón veszi a gázt a Kormány!

Gáz ára 2023 – olcsón veszi a gázt a Kormány! Kilenc hónapja esik folyamatosan az orosz importgáz ára, miközben a hazai lakossági gáztarifák egy éve változatlanok. A lakosságnak az átlagfogyasztás felett tarifa ennek ötszöröse.

A legfrissebb uniós statisztikák szerint a Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került. Ez csökkenés a megelőző hónaphoz képest, hiszen júniusban a köbméterár még 166 forint felett volt, és jelentősen eltér a magyar kormány által kreált rezsiáraktól is – írja a 24.eu.

A 125 forintos júliusi köbméterár:

  • már csak 1,2-szerese a rezsicsökkentett, 102 forintos köbméterárnak,
  • viszont ennek több mint az ötszöröse a lakosságnak az átlagfogyasztás felett felszámított 676 forintos tarifa,
  • és csupán a nyolcada annak az 1020 forintos „világpiaci árnak”, amelyet a kormány a tavalyi energiacsúcs idején talált ki, és amihez igazodva átszabták a rezsitarifákat a múlt év augusztusától.

Ennyit költöttünk

Összességében 412 millió köbméter orosz gáz érkezett júliusban, vagyis az idén eddig megszokott 300–400 millió köbméteres tempóhoz hasonlóan ment az import.

A földgáztározók megteltek, az éves lakossági fogyasztásnál is több, bőven 5 milliárd köbméter felett volt a töltöttség szeptember elejére.

Júliusban az orosz importgáz-számla összességében 135 millió euró, bő 51 milliárd forint volt.

Ez idén messze a legalacsonyabb összeg, meredeken csökkent a kifizetni való, jellemző, hogy januárban hasonló mennyiségért még négyszer ennyit, 549 millió eurót kellett fizetni.

error: Content is protected !!