Így főzz kevés alapanyagból – ezt főzd, ha se időd, se kedved a konyhában ácsorogni!

Így főzz kevés alapanyagból – ezt főzd, ha se időd, se kedved a konyhában ácsorogni!

Így főzz kevés alapanyagból – ezt főzd, ha se időd, se kedved a konyhában ácsorogni! Milyen ebédet főzzünk a rohanós hétköznapokon, ami pikk-pakk megvan és tudunk belőle  vinni a munkába? Nyilván ne legyen bonyolult, ne igényeljen hosszú előkészületet, viszont nem árt, ha tápláló. Milyen a gyors ebéd kevés alapanyagból? Olyan ételeket mutatunk, amelyek finomak, laktatóak, és vagy gyorsan elkészülnek, vagy nem kell a tűzhely mellett állni, miközben főnek.

Friss híreinkért kattints IDE!

Tepsis hús és zöldségek

Hozzávalók:

  • répa
  • lila hagyma
  • burgonya
  • cukkini
  • tejszín
  • reszelt sajt
  • csirkemell felkockázva vagy csirkeszárny, esetleg comb
  • fűszerek ízlés szerint

A tepsi vagy a jénai tál valójában egy hétköznapi csoda. Tegyünk bele felkockázott zöldségeket, néhány szelet húst, csirkeszárnyat, combot. Arra figyeljünk, hogy egy combnak akár egy órával hosszabb idő is kell, mint a zöldségeknek, de tehetjük külön tálba is. A zöldségeket öntsük fel tejszínnel, borítsuk be reszelt sajttal. Nincs az a zöldség, aminek fél óránál több kell, hogy elkészüljön, főleg ha alufóliával lefedve készítjük.

A húsokat öntsük fel sörrel, dobjunk mellé fokhagymát, sózzuk-borsozzuk és süssük aranybarnára. A húsokat is fedjük le, alufólia alatt, sörben párolódva még gyorsabban elkészülnek.

Fokhagymás tészta

Hozzávalók:

  • 25 dkg spagetti tészta
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 8 evőkanál olívaolaj

Az éttermekben egy vagyont elkérnek a sima fokhagymás-olívaolajos tésztáért, úgyhogy becsüljük meg ezt a gyors ebédet, amelyhez alig szükséges alapanyag. A spagetti tésztát 8 perc alatt főzzük al dentére és körülbelül az utolsó 3 percben kezdjük el vékony szeletekre vágni a fokhagymát. 25 dkg tésztához számoljunk 6 gerezdet. A felhevített olívaolajon futtassuk meg a fokhagymát, nagyon figyelve, mert könnyen odaég. Nagyjából akkor jó, mikor aranybarna színűvé kezd válni, sózzuk, borsozzuk és mikor levettük a tűzről, keverjük hozzá a kifőtt tésztát is.




Toroskáposzta

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • só, bors, babérlevél

50 dkg sertéslapockát 50 dkg savanyú káposztával és néhány babérlevéllel felrakunk főni. Semmi többet nem szükséges vele csinálni, 4-5 óra alatt készre fő. Ez ugyan nem 10 perc, viszont semmi dolog nincs melle, nem kell őrizni a tűzhelynél és akkora adag jön ki belőle, hogy utána napokig nem kell főznünk.

 

Töltött tészta

Hozzávalók:

  • tortilla lap vagy előkészített leveles tészta
  • sonka
  • sajt
  • konzerv és nyers zöldségek ízlés szerint

A lényeg, hogy legyen otthon előkészített tészta, amit ízlés szerint megtöltünk és sütőben 10 perc alatt készre sütünk. Bab, kukorica, paradicsom, sajt, sonka és spenót bármilyen variációban finom, ebédnek, vacsinak is megfelel, gyakorlatilag megunhatatlan. Ha van plusz 5 percünk, tegyük a tésztákat egy jénaiba, öntsük rá tejfölt vagy paradicsomszószt, és reszeljünk rá sajtot. Szuper laktató fogás, ami a legkevesebb hozzávalóval is mennyei ebéddé válik.

Paprikás krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 15 dkg kolbász

Zsiradékon vagy olajon aranybarnára pirítjuk a felaprított hagymát. Rádobjuk a krumplit, megszórjuk a paprikával, illetve a sóval és borssal. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és alacsony lángon puhára főzzük. Gyors és tartalmas ebéd, amit többféle módon is variálhatunk.

error: Content is protected !!