Site icon News7

Figyelem, fontos! Ha neked is van hiteled, erről jobb, ha tudsz!

Figyelem, fontos! Ha neked is van hiteled, erről jobb, ha tudsz!

Figyelem, fontos! Ha neked is van hiteled, erről jobb, ha tudsz! A világ egyik vezető hitelminősítő- és elemzőcége, a Morgan Stanley friss elemzése szerint a magyar jegybank várhatóan pozitívabb előrejelzést ad a hazai alapkamat tekintetében, mint a hazai elemzők.

A cég előrejelzése szerint a jegybanki alapkamat 6,25%-ra csökkenhet a nyár folyamán. Ezzel szemben a hazai közgazdászok és elemzők továbbra is a 9%-os alapkamat csökkentését várják 100 bázisponttal, de hangsúlyozzák, hogy jelentős kockázatokat látnak abban, hogy a jegybank óvatosan lépjen és fenntartsa a 75 bázispontos ütemet.

A Morgan Stanley előrejelzése szerint az alapkamat júniusra elérheti a 6,25%-ot, és valószínűleg ezt a szintet fogja tartani az év hátralevő részében.

A jegybanki alapkamat tavaly év végén kezdett csökkenni, miután hosszú ideig tartotta magas szinten, különösen a koronavírus-világjárvány és az orosz-ukrán háború idején. Az MNB azóta folyamatosan csökkenti a kamatlábat, és az elemzők is arra számítanak, hogy folytatni fogja ezt a folyamatot.




Az elemzők azonban megosztottak abban, hogy az MNB milyen ütemben fogja csökkenteni az alapkamatot. Van, aki szerint a jegybank még nem fogja megtenni a 100 bázispontos vágást, míg mások szerint ha van rá tér, akkor meg fogja lépni.

Az ING vezető elemzője, Virovácz Péter, nem túl optimista a hitelminősítő előrejelzése kapcsán, és óvatosabb jóslással készül a nyárra. Az ING 6,5%-os alapkamatot vár júniusra. Hangsúlyozta, hogy sok tényezőnek kellene együttállnia ahhoz, hogy a jóslat valóra váljon, és fontos figyelembe venni az inflációt és a forint árfolyamát is.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője, szintén óvatosnak tartja a Morgan Stanley jóslatát, és szerinte túlzottan is bizakodó. A 6,25%-os alapkamatszint elérhető lehet, de számos tényezőnek kell együttállnia ehhez. Hangsúlyozta, hogy az inflációs csökkenés folyamata csak akkor lehet tartós, ha a jegybank lassít a kamatcsökkentésben.

A hitelfelvételt tervezők között biztosan örömmel fogadják majd a kamatcsökkentést, de a Portfolio elemzője, Palkó István szerint a lakáshitelek kamataiban nem várható jelentős változás az alapkamat csökkentése miatt.

A bankok ajánlataiban már most is magasabb kamatokat látni. Mint az aktuális alapkamat. Fontos megjegyezni, hogy a kamatok csökkenése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lakáshitelek kamatai is csökkenni fognak. És az alapkamatok mellett más tényezők is meghatározzák a hitelpiacot.

Azt látni, hogy a jegybank és az elemzők között megoszlanak a vélemények. De az alapkamat csökkentése valószínűleg fontos lépés lesz a magyar gazdaság számára a jövőben. Az infláció és a forint árfolyamának alakulása döntő tényező lesz a kamatcsökkentés ütemében és mértékében.

Ez is érdekelhet:

Mentse el ezt a közleményt, ez a jogszabály Márciustól akár 100 ezer forintot jelent a családi pótlék mellé! >>>

Exit mobile version