Site icon News7

Így tudhatod meg, hogy ki árusít tényleg magyar epret:

Így tudhatod meg, hogy ki árusít tényleg magyar epret:

Így tudhatod meg, hogy ki árusít tényleg magyar epret: Beindult az eperszezon, csakhogy a kilónként 1500–2000 forintért kínált, „mézédes” gyümölcsöt gyakran magyar eperként próbálják értékesíteni, holott valójában vegyszerekkel tartósított spanyol, olasz és görög szamócát árulnak – írja keddi cikkében az Economx a Pénzcentrum nyomán.




A portál emlékeztet: a magyar termelők évről évre szembesülnek azzal a problémával, hogy a piacot importtal elárasztó árusok ellehetetlenítik őket, mert lenyomják az árakat, miközben gyakran megkárosítják a fogyasztót. „Az utcán, bódékban sok eperárussal találkozunk, akiknek a 80 százaléka szélhámos, mert az országba kamionszámra érkező spanyol vagy görög epret magyarként, főként lajosmizseiként adják el” – hívja fel a figyelmet a TikTokon a kunbaracsi Organikus Farm gazdája, aki a videójában arra figyelmeztet, hogy vásárláskor két dologra érdemes figyelni:

Az Economx emlékeztet: a mozgóárusításhoz is szükséges a működési engedély, így az engedély nélküli árusítás nem csak az áru eredetével kapcsolatos átverést jelenthet, hanem illegális tevékenységet is.




A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint is nagy a különbség a külföldi és a magyar szamóca között: az importált gyümölcs koraérett, míg a hazait teljesen éretten szedik le, mivel az jóval rövidebb idő alatt jut el a fogyasztókhoz. Ez pedig megmutatkozik a termékek ízvilágában – írja a portál. Emlékeztetnek: a korai fajták között is akad édes, hazai szamóca, és a tévhitekkel ellentétben az sem feltétlenül jelenti azt, hogy import áruról van szó, ha a gyümölcsök túl nagyra nőttek.

Exit mobile version