Itt az újabb rendkívüli szigorítás – 2024 Nyarán be akarják tiltani ezt is Magyarországon!

Itt az újabb rendkívüli szigorítás – 2024 Nyarán be akarják tiltani ezt is Magyarországon!

Itt az újabb rendkívüli szigorítás – 2024 Nyarán be akarják tiltani ezt is Magyarországon! Egy új törvényjavaslat szerint már nyáron betiltanák az energiaitalok árusítását a kiskorúaknak.

Már a parlament előtt van a törvényjavaslat, ami megszüntetné az energiaitalok eladását kiskorúaknak. Ez azt jelenti, hogy betiltanák a 18 éven aluliak számára az energiaitalt, és azok a boltok, amik megszegik ezt, súlyos büntetést kaphatnak: akár be is zárhatják őket átmenetileg.



Tilos tizennyolcadik életévet be nem töltött személy részére a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben meghatározott energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni – olvasható a kedden, Hollik István (KDNP) és Nacsa Lőrinc (KDNP) által benyújtott törvényjavaslatban.

Tavaly októberben is volt ez a kezdeményezés, akkor a törvényhozás elkezdte megvizsgálni az energiaitalok gyerekekre gyakorolt hatását. Mint kiderült, volt alapja a felvetésnek.

Egy felmérés szerint a magyar fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, sőt, állítólag minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyasztja reggelire.



A törvényjavaslatot jegyző politikusok elmondták, hogy az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal (Magyar Kardiológusok Társasága, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelent a fiatalok számára – egyre többen szorulnak kórházi kezelésre a túlzott energiaital fogyasztás miatt.

error: Content is protected !!