Jön dízelek betiltása Magyarországon – Itt a pontos dátum, már el is fogadták!

Jön dízelek betiltása Magyarországon – Itt a pontos dátum, már el is fogadták!

Jön dízelek betiltása Magyarországon – Itt a pontos dátum, már el is fogadták! Jóváhagyták azt az uniós rendeletet, amelynek értelmében csökkenteni kell a tehergépjárművek és a városi buszok emisszióját az EU-ban.

Az Európai Unió országai hétfőn véglegesen jóváhagyták a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló rendeletet, melynek révén 2040-től emissziómentessé válnak, írja az rtl.hu. Az új rendelet kiterjeszti a már meglévőt, és mostantól minden új gyártmányú tehergépjárműre vonatkozik, beleértve a kisebb teherautókat és a városi buszokat.




A rendelet elősegíti, hogy az új gyártmányú, nehéz tehergépjárművek szén-dioxid-kibocsátása 2040-ig akár 90 százalékkal csökkenjen. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak a tehergépkocsik nagy részét teljesen szén-dioxid-mentesen kell majd értékesíteniük.

Ugyanakkor a teherautó-gyártóknak 2030-ig a korábban meghatározott 30 százalékos cél helyett 45 százalékkal, 2035-ig pedig 65 százalékkal szükséges csökkenteniük flottájuk emisszióját.

2030-ra az EU-ban értékesített új városi buszok 90 százalékának zéró kibocsátásúnak kell lennie, ami 2035-re 100 százalékra emelkedik.

A módosított rendelet hatékonyságát és hatását az Európai Bizottság 2027-ben vizsgálja felül. Az európai utakon jelenleg a legtöbb teherautó dízelmotorral működik. A nehéz tehergépjárművek az európai közúti közlekedés emissziójának 25 százalékáért felelősek.

error: Content is protected !!