Site icon News7

Most kaptuk a hírt az euró bevezetéséről Magyarországon! Ez fog történni a Te pénzeddel is:

Most kaptuk a hírt az euró bevezetéséről Magyarországon! Ez fog történni a Te pénzeddel is:

Most kaptuk a hírt az euró bevezetéséről Magyarországon! Ez fog történni a Te pénzeddel is: Navracsics Tibor szerint az uniós fizetőeszköz egy olyan kérdés, amit nem szabad abszolutizálni. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter az Indexnek úgy fogalmazott: a jókor, jó árfolyamon történő euróbevezetést mindig és mindenkor támogatja, a rossz időpontban, előnytelen csereértéken való csatlakozásnak pedig következetesen ellene van. Matolcsy György MNB-elnök ugyanakkor korábban rámutatott: azzal, hogy Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, vállalata azt is, hogy be fogja vezetni a közös valutát.




„Az eurózónának kétségtelenül van számos előnye, de hátránya is bőven akad. Bevallom, akkor (a 20 évvel ezelőtti uniós csatlakozáskor – a szerk.) nem gondolkodtam azon, lesz-e magyar euró 2024-ben. Az uniós fizetőeszköz egy olyan kérdés, amit nem szabad abszolutizálni. Mindig is azt mondtam, a jókor, jó árfolyamon történő euróbevezetést mindig és mindenkor támogatom, a rossz időpontban, előnytelen csereértéken való csatlakozásnak pedig következetesen ellene vagyok. Az a lényeg, hogy a nemzetgazdaság és a magyar polgárok jól járjanak, ha erre a lépésre sor kerül. Az talán figyelmeztető jel, hogy akadnak olyan, nálunk sokkal tehetősebb EU-tagok, akik köszönik szépen, inkább maradnak a saját fizetőeszközüknél – így például a dánok a koronánál” – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az Indexnek.

Euró bevezetése Magyarországon: kötelezettséget vállaltunk rá a csatlakozáskor

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2023 novemberében fogalmazott úgy, hogy Magyarország még nem áll az euróérettség megfelelő szintjén, noha megfelelő gazdaságpolitikával ez már középtávon is elérhető. Az MNB vezetője először tavaly ősszel emlékeztetett rá, hogy az euró bevezetése vállalt kötelezettségünk. Azzal, ugyanis hogy Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, vállalata azt is, hogy be fogja vezetni a közös valutát.




Matolcsy akkori kijelentése tulajdonképpen egybevág Navracsicséval. Mindketten úgy vélekednek: „nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az euró bevezetése gazdasági konvergenciával jár. Az csak akkor következik be, ha éretten lépünk be a zónába.”

Exit mobile version