Így lesz magasabb a nyes összege – Több pénz járhat rengeteg magyarnak:

Így lesz magasabb a nyes összege – Több pénz járhat rengeteg magyarnak:

Így lesz magasabb a nyes összege – Több pénz járhat rengeteg magyarnak: A nyugdíj előtti álláskeresési járadékkal kapcsolatban gyakran merül fel az a kérdés, hogy emelkedik-e az ellátás összege a nyugdíj emelés mértékével? Ennek megválaszolásához érdemes tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen ellátás a nyes és kik vehetik igénybe? Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót arról, hogy kinek mekkora összegben jár a nyugdíj előtti álláskeresési járadék és lehet-e ezen változtatni. Segítünk hogyan működik a nyes emelése 2024-ben.




Kiknek szól a nyugdíj előtti álláskeresési járadék?

A nyugdíj előtti álláskeresési (vagy munkanélküli) segély azoknak a munkavállalóknak nyújt segítséget, akik a nyugdíjkorhatár elérése előtt veszítik el munkájukat. Célja, hogy a folyósítás időtartama alatt az álláskeresők a nyugdíjkorhatár betöltéséig támogatásban részesüljenek.

A támogatás azoknak szól, akiknek:

  • a nyugdíjkorhatár betöltéséig legfeljebb 5 éve van hátra
  • legalább 15 év szolgálati idővel rendelkeznek
  • szeretnének munkát vállalni, de eddig önállóan nem jártak sikerrel és a foglalkoztatási osztály sem talált számukra megfelelő állást
  • a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül – legalább 45 napon át – álláskeresési járadékban részesültek és az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát már kimerítették
  • akik nem részesülnek: korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban




A nyugdíj előtti álláskeresési járadék összege a kötelező legkisebb munkabér összegének 40 százaléka, ami 2024-ben havi 106.720 forint, ami napi bruttó 3.557 forintot jelent.

Mivel az ellátás összege megközelítőleg sem elegendő bárki havi megélhetési költségeinek a fedezésére, így jogosan merül fel, hogy lehet-e magasabb összegű ellátást kérni és hogyan lehetséges a nyes emelése 2024-ben? 

Nyes emelése 2024: ezen múlik, hogy magasabb lesz-e az összege

A nyugdíj előtti álláskeresési járadék egy olyan ellátás, amelynek összegét nem befolyásolja a nyugdíj emelés. Mértéke az ellátás megállapítását követően a folyósítás időtartama alatt nem nő. Ami összeget megállapítottak számunkra, azt kapjuk egészen addig, amíg le nem jár az ellátás ideje.

Egy módon azonban ennek ellenére is növelhető a nyes összege. Amennyiben a jogosult lemond a számára korábban megállapított nyesről, majd azonnal új kérelmet ad be a nyes ismételt megállapítása iránt.




Arra viszont érdemes figyelni, hogy ez csak abban az esetben kivitelezhető, amennyiben a segélyben részesülő a megelőző három éven belül összesen legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesült.

Ez azért igazán érdekes, mert a fenti kitétel miatt legfeljebb kétszer kérhetjük a nyes megszüntetése és ismételt megállapítása iránti eljárást.

Amennyiben megfelelünk minden feltételnek, járhatóvá válik a jogosultak számára a nyes emelése 2024-ben.

error: Content is protected !!