Minimálbér 2025

Minimálbér és garantált bérminimum 2025 – hatalmasat emelkednek a fizetések!

Minimálbér és garantált bérminimum 2025 – hatalmasat emelkednek a fizetések!

Minimálbér és garantált bérminimum 2025 – hatalmasat emelkednek a fizetések! Augusztus elejére már két tárgyalási fordulón is túl van a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma.

Friss hírek >>

A munkaadók és szakszervezetek mellett a kormány képviselőiből álló érdekegyeztető testületnek a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emelésén túl idén a szokásosnál is komplexebb megállapodást kell kötnie. November 15-ig pontosan meg kell határozniuk azokat a pontokat, amelyek alapján átültetik az uniós minimálbérről szóló irányelvet a hazai gyakorlatba, azaz hogy miképp éri el a magyar minimálbér az átlagbér 50 százalékát.



Nagy talány, hogy mi lesz a garantált bérminimummal

Ez pedig olyan több kérdést egyszerre a felszínre hoz, amelyek már évek óta a levegőben lógnak, ilyen például hogy mi lesz a garantált bérminimum sorsa. A magyar bérrendszer sajátossága, hogy két elemből áll, amit a felek többsége jó dolognak tart, hiszen elismerik a szakvégzettséget, csakhogy a különböző statisztikákban rendre hátul kullog Magyarország a klasszikus értelemben vett minimálbérrel. Hiába kapja a foglalkoztatottak alig 5-6 százaléka, szemben a garantált bérminimummal, ami jelenleg 22 százalékkal magasabb és jóval többen is kapják, mégis mindenki a legkisebb kötelező munkabért veszi alapul. Épp ezért már tavaly is felmerült a megszüntetése, a többség azonban elvetette, miközben abban sincs egyetértés, hogy egy vagy több év alatt kerüljön kivezetésre.

A szakszervezetek félelme, hogy ha több év alatt szűnne meg, azzal végeredményben rosszabbul járna a garantált bérmimumot keresők több százezres tömege, akiknek pár év alatt elinflálódna a jövedelme. Most úgy tűnik, a gordiuszi csomót a Nemzetgazdasági Minisztérium vágná át, a szaktárca ugyanis bevitt egy javaslatot a VKF felé, amelyben három év alatt vezetné ki.



Három forgatókönyv van az asztalon

A nyilvánosságot persze jobban érdekli, hogy mennyi lehet jövőre a minimálbér, amire azért nem egyszerű válaszolni, mert a tárgyalások kezdeti szakaszában maguk az érdek-képviseletek sem szeretnek konkrét számokról beszélni. Bár a tárgyalások menetét rengeteg minden befolyásolhatja, hiszen nem ismertek még a jövő évi makroszámok sem, az eddigi megszólalása alapján már nagyjából meghatározható, hogy milyen forgatókönyvekkel számolhatunk a legkisebb kötelező munkabér esetén.

    • Már jövőre a minimálbér a garantált bérminimum szintjére emelkedik, utóbbi pedig megszűnik. Ebben az esetben a legkisebb kötelező munkabér a jelenlegi 266 800 forintról 22 százalékkal bruttó 326 ezer forintra emelkedne. Ezt a megoldást támogatja a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Liga Szakszervezetek vezetője is, ugyanakkor a kérdés megosztja a VKF résztvevőit, sem a munkavállalói sem a munkaadói oldal nem képvisel egységes álláspontot, ezért ennek van talán a legkisebb realitása.
    • Jövőre 10 százalékkal, bruttó 293 480 forintra emelkedik a minimálbér. A Liga Szakszervezetek vezetője a Világgazdaság Bruttó című műsorában beszélt két számjegyű emelésről. Ennek a kivitelezhetőségét erősíti, hogy valószínűleg még a vállalkozók is támogatni tudnák, hiszen ők is elismerik, hogy a minimálbér összegét folyamatosan és nagy arányban emelni kell. Másrészről, és ez a lényeg, a minimálbér emelését könnyebben le tudják nyelni, mint a szakmunkás minimálbérét, ami háromszor több embert, mintegy 750 ezer foglalkoztatottat érint.




  • A Magyar Szakszervezeti Szövetség javasolta, hogy jövőre 12 százalékkal emelkedjen a minimálbér, ugyanis azzal 300 ezer forintra ugrana. Ők azonban teljességében elutasítják a garantált bérminimum megszüntetését, és általában is a többségtől eltérő álláspontot képviselnek, így nehéz megjósolni, hogy a javaslatuk mennyire nyeri el a felek tetszését.

Veszélyek a Minimálbér és garantált bérminimum 2025 emelésénél

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Perlusz László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a nagymértékű emelésnek komoly kockázatai vannak.

„Minél jobban eltér a bérköltség – ami az egyik legnagyobb költség – a vállalkozásoknál a termelékenységtől vagy a bevételek növekedésétől, annál kevesebb vállalkozás tudja ezt vállalni,

és annál kevesebben tudnak talpon maradni. Tehát jelenleg még nem lehet látni, hogy mekkora lesz a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés, biztos, hogy pozitív lesz, lesz valamilyen emelés mind a két bértételben. A minimálbérben feltétlenül, de még azt sem tudjuk, hogy ez a két bértétel megmaradhat-e Magyarországon” – mutatott rá Perlusz László.

error: Content is protected !!