Hatalmas pénz érkezik, több millió Magyar család örülhet mert nagy pénzt kapnak!

Hatalmas pénz érkezik, több millió Magyar család örülhet mert nagy pénzt kapnak!

Hatalmas pénz érkezik, több millió Magyar család örülhet mert nagy pénzt kapnak! A napokban erősítették meg a korábban már megjelent hírt: megduplázná a családi adókedvezményt a kormány 2025-ben.

A korábbi bejelentés szerint 2025. januárjától a másfélszeresére, júliustól pedig a kétszeresére emelkedne a családi adókedvezmény összege. Ez egy kétgyermekes családnál évi 480 ezer forint többletbevételt jelentene. Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere elmondta, hogy a családi adókedvezmény már régóta nem emelkedett, így a korábbi jelentős infláció miatt időszerű annak értékállóságának biztosítása. Ugyanakkor ez a kiadás nem terhelné meg olyan mértékben a költségvetést, hogy azt ne lehessen kigazdálkodni.




A Niveus Consulting Group számításai szerint évi kb. 350-400 milliárd forint többletkiadást jelentene ez, amely a személyi jövedelemadó bevétel 4.500 milliárdos összegéhez képest csupán egy közel 8 százalékos különbözetet jelent, azaz ennyivel csökkenne a személyi jövedelemadó bevétel. Ezt kompenzálhatná az éves „normál” bérfejlesztésből származó többlet személyi jövedelemadó bevétel és a minimálbér jelentősebb emeléséből beérkező – csaknem 250.000 munkavállalót érintő – kiegészítő adóbevétel írja a Hitel fórum családi pénzügyek oldala.

Ha a fentiekhez hozzávesszük még azt, hogy a kamatkiadások jövőre jelentősen csökkenni fognak (a jelenlegi közel 4.000 milliárdról előzetes becslések szerint 3.000 milliárd forint körüli összegre), akkor már messze nem olyan nagyságrendről beszélünk, ami érdemben megrengetné a költségvetést, ugyanakkor mintegy 1 millió családnak jelenthetne ez – egy 3 gyermekes családnál akár jelentősebb – anyagi segítséget. Az egyértelmű, hogy a 3 gyermekes családoknál ez havonta közel 100 ezer forinttal több pénzt hagyna a szülők zsebében, ami a csökkenő születésszám kapcsán egy vonzó anyagi ellentételezést jelenthetne (jelenleg ugyanis kb. 1,9 millió 20 éven aluli gyermek van a megelőző népszámlálásnál mért több, mint 2 millió gyermekhez képest). Sajnos a családi pótlék nem emelkedik most sem.

error: Content is protected !!