Minimálbér Varga Mihály

Nettó-bruttó bérek 2025 – Most jött a hír a minimálbéreseknek!

Nettó-bruttó bérek 2025 – Most jött a hír a minimálbéreseknek!

Nettó-bruttó bérek 2025 – Most jött a hír a minimálbéreseknek! Azok számára, akik életük során minimálbérre voltak bejelentve, a nyugdíj kilátásai sajnos nem túl rózsásak.

Jelenleg Magyarországon mintegy 230 ezer ember kap minimálbért, amely 2023-ban bruttó 266.800 forintot jelent. Emellett a garantált bérminimum, amit kb. 740 ezren kapnak, szintén szerepet játszhat a jövőbeli nyugdíjak alakulásában.

Kapcsolódó cikkünk >>

A garantált bérminimumot hamarosan megszüntethetik, és egységesen minimálbér alá kerülhet, így a nyugdíjas évek pénzügyi kilátásai még kritikusabbak lehetnek sokak számára.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint azonban nem csak a minimálbéresek helyzete aggasztó. Az egyszerűsített foglalkoztatási formákban (részmunkaidő, alkalmi munka, kisadózás, stb.) dolgozók helyzete is hasonlóan nehéz.

Ezen kategóriákban több mint félmillióan vannak, így összességében legalább másfél millió magyar számíthat szerény nyugdíjra.



Hogyan számítják a minimálbéres nyugdíjat?

A nyugdíjszámítás összetett, és több tényezőtől függ, köztük a valorizációs rendszer (az éves keresetek inflációs értékelése), a szolgálati idő, valamint a bérszínvonal és járulékfizetés alakulása az évek során.

A szakértő szerint, ha valaki 40 évet dolgozott minimálbéresként, a jelenlegi rendszer alapján körülbelül 145 ezer forintos havi nyugdíjra számíthat. Ez azonban egy leegyszerűsített becslés, mivel a minimálbérek értéke az évek során nem követte megfelelően az országos nettó átlagkeresetek alakulását írja a Hitel fórum családi pénzügyek oldala.

Ráadásul a minimálbéresek járulékfizetése és a bér növekedése sem volt mindig következetes, politikai szándékok is befolyásolták ezeket.

Valós helyzet

A szakértő szerint életszerűtlen, hogy valaki egész karrierje alatt folyamatosan minimálbéres munkát végzett, hiszen sok esetben munkanélküliség, részmunkaidő, vagy szürke zónás foglalkoztatás is előfordulhatott. Ez mind tovább ronthatja az egyén nyugdíjkilátásait.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a nyugdíj kiszámításánál a valorizáció csak az előző évekre vonatkozó kereseteket korrigálja, a nyugdíj megállapítás évében és az azt megelőző évben szerzett kereseteket már nem.

Mit tehetnek az érintettek?

Az érintettek számára kulcsfontosságú, hogy tudatosan készüljenek fel a nyugdíjas évekre, például egyéni megtakarításokkal, önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel vagy egyéb pénzügyi befektetésekkel.