Site icon News7

Óraátállítás 2024-ben – most ősszel még állítani kell az órákat, itt a dátum!

Óraátállítás

Óraátállítás

Óraátállítás 2024-ben – most ősszel még állítani kell az órákat, itt a dátum!

Óraátállítás 2024-ben – most ősszel még állítani kell az órákat, itt a dátum!  Az őszi óraátállításra idén 2024. október 27-én, vasárnap hajnalban kerül sor. Ekkor hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk vissza az óráinkat

News7 – friss hírek

Mi az óraátállítás célja?

Az óraátállítás célja, hogy a nappali világosságot jobban kihasználjuk, és ezáltal energiát takarítsunk meg. A téli időszámításkor visszatérünk a „normál időre,” azaz a helyi közép-európai időre (CET).

1. Több világosság reggel: Mivel egy órával visszaállítjuk az órákat, reggelente korábban lesz világos, ami segítheti a reggeli tevékenységeket.

2. Rövidebb napok este: Ugyanakkor este hamarabb sötétedik, így az esték hosszabbak lesznek.

3. Egészségügyi hatások: Egyesek nehezebben alkalmazkodnak az időátállításhoz, például alvási problémák, fáradtság és koncentrációs nehézségek léphetnek fel.




Európai Uniós döntés az óraátállításról

Az Európai Unió évek óta vizsgálja az óraátállítás eltörlését, és 2019-ben megszavazták, hogy az egyes tagállamok eldönthetik, hogy a téli vagy nyári időszámítást szeretnék véglegesen alkalmazni.

Fontos tudnivalók: Óraátállítás 2024-ben

Elektronikus eszközök (pl. telefonok, számítógépek) automatikusan átállítják az órát, de a manuális órák esetében nem szabad elfelejteni az átállítást.

Jön az ősz: Óraátállítás

Az ősz a mérsékelt égöv egyik, a meleg évszak után következő, átmeneti évszaka. Bolygónk északi féltekéjén (így Magyarországon is) a csillagászati ősz az őszi nap-éj egyenlőségtől, azaz rendszerint szeptember 23-ától a téli napfordulóig, jellemzően december 22-éig, míg a meteorológiai ősz szeptember 1-étől november 30-áig tart. A vénasszonyok nyara – amelyet angolszász nyelvterületeken indián nyárnak neveznek – általában szeptember végén, október elején köszönt be, és derült vagy napos, kellemes hőmérsékletű időjárásával csal mosolyt az arcunkra.

Exit mobile version