Ezt ne hagyd ki, íme a Nagyi-féle szilvás gombóc eredeti receptje!
Ezt ne hagyd ki, íme a Nagyi-féle szilvás gombóc eredeti receptje! Ha már a szilvaszezonban járunk, mindenképpen érdemes a friss gyümölcsök fogyasztása mellett kipróbálnunk néhány hagyományos szilvás desszertet is. A mi választásunk most egy igazi klasszikusra, a „Nagyi-féle” szilvásgombócra esett, amit tálalhatunk édes főételként vagy sütemény gyanánt is – ráadásul laktató és filléres fogásról van szó, ami a pénztárcánkat sem terheli meg.
#RECEPTEK
A szilvásgombóc és a hozzá hasonló édes főételek (pl. túrógombóc, házi nudli lekvárral, káposztás cvekedli stb.) tipikusan gazdag levesekkel párosíthatók jól, amilyen például a gulyásleves, az aratóleves vagy a csorbaleves – ezek olyan húsos levesek, amelyek mellé túlzás lenne második fogás gyanánt is valamilyen húsételt kínálni, azonban tökéletes összhangban vannak az egyszerű, édeskés ételekkel. Lássunk neki!
Hozzávalók
A tésztához:
- 750 g „C” típusú (szétfövő) burgonya
- 300 g búzafinomliszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)
- 1 db tojás
- 50 g vaj
- 1 tk só
A töltelékhez:
- 15-20 db aprószemű, érett szilva (pl. besztercei)
- 15-20 db kockacukor
- 1-1 csipet fahéj
A forgatáshoz:
- 100 g vaj
- 8-10 ek pirított zsemlemorzsa
- 1 ek porcukor
A szilvás gombóc elkészítése
Mossuk meg alaposan a burgonyát (olyan fajtát használjunk, ami szétfő kásásra – ezek tipikusan a „C” típusú, sütni való burgonyák, pl. Agria, Karlena, Kuroda, Góliát, Vénusz Gold stb.), főzzük meg héjában, majd még melegen távolítsuk el róla a héját. Törjük össze, hagyjuk langyosra hűlni, majd adjuk hozzá a lisztet, a sót, a tojást és a vajat, és gyúrjuk össze jó alaposan. Ha úgy érezzük, hogy a krumpli elbírna még egy kis lisztet, hogy jól formázható legyen, adhatunk hozzá.
Fogjuk a krumplis tésztát és deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra (nyújtás közben lisztezzük, hogy ne ragadjon le), ezután egyforma kis négyzetekre vágjuk. Tipp: a négyzetek méretét a szilva méretéhez igazítsuk, hiszen megannyi különböző faját találunk a piacon. Amennyiben túl nagy a szilva mérete, nem tudjuk jól „becsomagolni” a tésztába, nyugodtan használjunk szilvaszeletet (a mi gombócaink elég nagyok lettek). Van, aki friss szilva helyett szilvalekvárral szereti: ezt is egyszerűen megtehetjük, a választott szilvalekvárt tegyük jégkockatartóba, fagyasszuk meg és úgy csomagoljuk be a tésztába, ha így szeretnénk elkészíteni.
Mossuk meg a szilvát, majd magozzuk ki.
Ha nem akarjuk összevágni a szilvát, mindenképpen érdemes magvaváló fajtát választanunk: ezeken ejtsünk egyszerűen csak egy X alakú bemetszést, ahogy a képen látható, majd húzzuk ki a szilvamagot. A szilvák magjának a helyére helyezzünk 1-1 szem kockacukrot (sima kristálycukorral is működik); ha kicsi a szilva, felezzük. Ízlés szerint a cukorral együtt 1-1 csipet fahéjat is szórjunk a gyümölcs közepébe, ami csak még jobban kiemeli a gyümölcsös ízeket.
Bugyoláljuk be a cukorral töltött szilvákat a krumplis tésztába (zárjuk le jól a gombócokat, a sarkakat csippentsük össze, végül formázzuk őket szép gömbölyűre), majd főzzük ki őket kb. 10-20 perc alatt enyhén sós vízben (ha kicsik lettek a gombócok, elég lehet 10 perc is, azonban, ha nagyobbak, hagyjunk neki 15-20 percet megfőni, hogy a szilva is puha legyen). Egyet érdemes „feláldozni” a kóstolásra, hogy tudjuk, szüksége van-e még egy kis időre. Ha megfőttek, halásszuk ki őket a vízből és máris mehetnek a morzsába.
A morzsához olvasszuk fel a kb.100 g vajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára (vigyázzunk, könnyen leég!), majd adjunk hozzá egy kis cukrot is, ízlés szerint. Ebbe a pirított morzsába forgassuk bele a szilvás gombócokat, tálaláskor pedig szórjunk rájuk egy kis extra porcukrot (a gluténmentes verzió ugyanígy készül, csak mentes liszttel és morzsával). Ha szeretjük, egy kis édes tejfölt is kínálhatunk hozzá, ami szintén segít még jobban kiemelni az ízeket. Jó étvágyat!