Adóbevallás 2019: fontos tudnivalók, határidők, nyomtatványok!

Adóbevallás 2019: fontos tudnivalók, határidők, nyomtatványok!

Az adóbevallási határidőket idén is figyelemmel kell kísérni. Idén is lehetőség van egyszerűsített bevallásra, sőt teljes mértékben leegyszerűsödött az adóbevallás menete. Megszűnt a munkáltatói adóbevallás választásának lehetősége is.
Korábbi években szigorúan kellett figyelnünk a határidőket, mára azonban az adóhatóság helyettünk végzi el a személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatos teendőket.

Idén is be kell számolnunk az adóhivatalnak az előző évben szerzett jövedelmeinkről, mint eddig is minden évben. Az adóbevallást évről évre minden adózónak be kell nyújtania. Az adóbevallás arra szolgál, hogy az adóhivatal be tudja azonosítani az adózót, és az alapján megállapítsa az adóját. Külön rendszeresített nyomtatványon kell minden évben ugyanazon időpontig, – vagyis magánszemély és egyéni vállalkozók 2019.május 20. napjáig – megtennünk ezt a bevallást. Alapszabály, hogy akkor is bevallunk, ha adónk nem keletkezett, vagy azt már megfizettük. A bevallást benyújthatjuk papíron, elektronikusan, postán beküldve, vagy személyesen az adóhatóság ügyfélszolgálatán.

2018. január 1-jén lépett hatályba az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény, mely megváltoztatta a személyi jövedelemadó bevallás szabályait.

Megszünteti a munkáltatói adómegállapítást, és bővíti az adóbevallási tervezettel érintett magánszemélyek körét az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyekkel és a mezőgazdasági őstermelőkkel.

2018-től már megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, így mindenkinek saját feladata az adóbevallás. A munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük azonban és minden év január 31-ig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.

A magánszemélyek önadózással is elkészíthetik el a személyi jövedelemadó-bevallásukat, valamint a NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján idén is elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét, külön erre irányuló kérelem nélkül.

NAV az elkészített adóbevallási tervezeteket március 15-től teszi elérhetővé, melyet mindenki a saját az ügyfélkapus hozzáférésével tekinthet meg, itt:https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login

Ha valakinek nincs még ügyfélkapu regisztrációja, akkor a NAV valamennyi ügyfélszolgálatán, kormányhivatalokban, Magyar Posta Zrt. ügyfélszolgálatain is regisztrálhatnak.

Ügyfélkapu regisztráció nélkül a magánszemélyek március 19-éig kérhetik sms-ben vagy személyes, illetve elektronikusan, hogy a NAV papír alapon küldje meg az adóbevallási tervezetet az alábbi módokon:

  • SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon, el kell küldeni az adóazonosítót és a születési dátumot így: (az üzenet: SZJA adóazonosítójel ééééhhnn);
  • Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez formanyomtatványon
  • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy
  • a NAV 1819-es Infóvonalán.

A bevallási kötelezettség és az adó 1+1 százalékának felajánlása teljesíthető a NAV honlapjáról, a WebNYK nyomtatványkitöltő programmalhttps://webnyk.nav.gov.hu/app/public.action#index18SZJA bevallás benyújtásával, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is elérhető a papír alapú 18SZJA nyomtatvány.

Automatikus adóbevallás

Ha a magánszemély a megadott határidőig nem fogadja el egészíti ki, javítja az adóbevallási tervezetet, vagy nem nyújt be önadózóként elkészített 18SZJA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

A NAV első alkalommal a 2017-es adóévre vonatkozóan készítette el adóbevallási tervezetet az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők részére is, ha – az adóhatóság nyilvántartásában foglalt, a munkáltatók, kifizetők által benyújtott bevallások, adatszolgáltatások adatai szerint ezen magánszemélyek – jövedelmet, bevételt szereztek az adóévben. Nekik önadózás keretében kell bevallást benyújtaniuk, mert olyan jövedelmük is van, ami nem kifizetőktől származott, valamint maguk választanak költségelszámolási módszert, érvényesítenek kedvezményeket. Esetük ben tehát nem lesz bevallás az adóbevallási tervezetből, hanem nekik kell azt kiegészíteni. személyi jövedelemadó-bevallási határidő 2019. május 20.

Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele 600 ezer forint alatt marad, ezért őstermelői bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, bevallási kötelezettség sem terheli.

Az egyéni vállalkozók

Mostmár szintén a WebNYK segítségével készíthetik el az SZJA bevallást, itt teljesíthetik az adófizetési kötelezettségüket is egyúttal.

A WebNYK-n a „LEKÉR” funkcióval a beküldött SZJA bevallás letöltésére is lehetőség van, ami azért fontos, mert így könnyebbé válik az SZJA bevallás javítása, helyesbítése, és az önellenőrzés is. Kapcsolódó cikk

error: Content is protected !!