Adóbevallás 2019: határidők, dátumok, 1853 any szja-bevallás nyilatkozat letöltés >>

Adóbevallás 2019: határidők, dátumok, 1853 any szja-bevallás nyilatkozat letöltés >>

Az szja bevallásnál több minden egyszerűsödött az évek folyamán, könnyebb lett az adózók jelentős részének mert már nem kell kínlódni az adóbevallással, és nem kell elveszniük a bevallás útvesztőiben, mert elkészíti a NAV a tervezetet helyettünk, amit csak le kell ellenőriznünk és jóvá kell hagynunk. 2019-től tovább egyszerűsödik az adóbevallás is. 

Idén bővül azoknak a köre akiknek , a NAV külön kérés nélkül elkészíti az szja-bevallás tervezetét az őstermelőknek, az áfafizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a korábbi években munkáltatói adómegállapítást választóknak is.
Az MTI-vel közölte Tállai András, az adóhivatalt vezető államtitkár, az adózás szempontjából fontos határidőket. A NAV honlapjáról már elérhető az e-szja webes kitöltő felülete, január 8-tól bárki beküldheti elektronikusan az szja 1+1 százalékos nyilatkozatát .

A változásokról januárban minden érintettnek levelet küld a NAV, a teendőkről is és a fontos határidőkről is. Akiknek van ügyfélkapus regisztrációja, azoknak odaküldi a tudnivalókat, akiknek nincs, annak postán küldik ki , január 31-ig.

Akinek nincs ügyfélkapuja, az kérheti március 19-éig SMS-ben, űrlapon, formanyomtatványon, levélben, személyesen, valamint az 1819-es telefonszámon is, hogy postázzák neki a tervezetet. Március 15-étől megnézhetik az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők a tervezetet, jóváhagyhatják és a webes felületen akár módosíthatják is.
A bevallás a régi ÁNYK-programmal is kitölthető, a papíralapú bevallásra is, az ügyfélszolgálatokon lehet beszerezni a nyomtatványt.

Február 26 az egyéni vállalkozók szja-bevallásának benyújtási határideje .

2019-ben Május 20-ig kell benyújtaniuk a bevallást az egyéni vállalkozói tevékenységet nem végző magánszemélyeknek , a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezetteknek is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.

Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-től az ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában teszi elérhetővé. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-ig küldi el postán az igénylőknek. Ehhez nem kell mást tenni, mint a rendelkezésre álló lehetőségek valamelyikét kiválasztva, eljuttatni a kérelmet a NAV-hoz (lásd az infografikán).

Ha valaki esetleg mégis lecsúszik a március 18-i határidőről, május 20-ig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain még mindig kérheti, hogy az adóbevallási tervezetet kinyomtatva átvehesse.

Mindezek mellett ügyfélkapu is bármikor nyitható. Ennek segítségével a nav.gov.hu-ról és a magyarorszag.hu-ról elérhető az eSZJA portál, ahol március 15-től nemcsak megtekinthető, de szükség esetén módosítható is a tervezet. További információ: nav.gov.hu/nav/szja/szja

Az szja 1+1%-ának felajánlásáról idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-ig.

Aki még nem rendelkezik ügyfélkapuval, így nyithat:

1. lépés: Regisztrálás

Ezt megtehetjük bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, a NAV ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten.

Mire lesz szükségünk?

● személyazonosításra alkalmas igazolványra (személyi, útlevél, jogosítvány), amellyel igazolhatjuk a személyazonosságunkat,

● lakcímkártyára,

● e-mail-címre, amelyre megkapjuk az első belépéshez szükséges, egyszer használatos kódot.

2. lépés: Aktiválás

A kód megküldése után öt napon belül aktiválnunk kell a regisztrációt.

  • Az egyéni vállalkozók adóbevallási tervezete 

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi XLI. törvény (Módtv.) alapján 2019-től – átmeneti rendelkezés alapján első ízben a 2018-ra vonatkozóan – a NAV a nyilvántartásaiban rendelkezésre álló adatok alapján az egyéni vállalkozóknak is elkészíti az adóbevallási tervezetet, hiszen a vállalkozásuk mellett akár munkaviszonyból, vagy egyéb, kifizetőtől származó jövedelmet is szerezhetnek. A NAV az adóévet követő év február utolsó napjáig beérkezett, rendelkezésére álló munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatások alapján készíti el számukra az adóbevallási tervezetet [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 12/B. §; 95. § (7) bekezdés, valamint az Art. 274/A. § (4) bekezdés].

Az egyéni vállalkozóknak ki kell egészíteni a bevallási tervezetet a vállalkozáshoz kapcsolódó, a NAV nyilvántartásában nem szereplő adatokkal [Szja tv. 12/C. § (7) bekezdés].

2019-től az egyéni vállalkozókra irányadó bevallási és befizetési határidő február 25-éről május 20-ára módosul [Art. 2. számú melléklet I/B/2.2 pont és a 3. számú melléklet I/1.2.4 pont].

2019-től a személyijövedelemadó-bevallás határideje minden adózó számára május 20-a lesz.

  • A nem kifizetőtől származó kamatjövedelem, osztalék és árfolyamnyereség címén szerzett jövedelmek bevallása 2019-ben

A Módtv. rendelkezése alapján a 2018-ban keletkezett, nem kifizetőtől (pl. külföldről) származó kamatjövedelem, osztalék és árfolyamnyereség címén szerzett jövedelem bevallása is teljesíthető az adóbevallási tervezet kiegészítésével [Szja tv. 65. § (2) bekezdés a)-b) pontja, 66. § (3) bekezdés, a 67. § (5) bekezdés, valamint a 95. § (2) bekezdés].

  • A külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződés adóbevallási tervezetben történő szerepeltetése

A magánszemély külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződése alapján is élhet az adó feletti rendelkezés jogával, ha rendelkezik a külföldi biztosító által kiállított bővített adattartamú igazolással. A NAV ezeknek a magánszemélyeknek is készít adóbevallási tervezetet, így ők is teljesíthetik az adóbevallási tervezet felhasználásával bevallási kötelezettségüket [Szja tv. 44/C. § (11) bekezdés].

Letölthető dokumentumok
Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról 2019.03.13. 696KB
error: Content is protected !!