Államilag támogatott lakáshitel 2017/2018 – Állami támogatások lakásvásárlásra, lakásfelújításra

Államilag támogatott lakáshitel 2017/2018 – Állami támogatások lakásvásárlásra, lakásfelújításra >>>

Sokak által kedvelt az állami támogatás lakásvásárlásra, lakásfelújításra. A lakásárakat, illetve az lakásépítések bekerülési értékét tekintve szükség is van az állam segítségére, még annak ellenére is, hogy jelenleg még mindig alacsonyabbak a lakásárak, mint a válság kirobbanása előtt.

A másik nagy hátráltatója a lakáspiac fellendülésének, az alacsony jövedelmek, Nincs olyan olcsó lakás, amelyet a magyarok többsége hitel, és állami segítség nélkül meg tudna vásárolni, vagy fel tudna építeni. Az államnak nem csak azért fontos a lakáspiac fellendülésének támogatása, hogy az embereket támogassa a lakáshoz jutásban, hanem azért is, mert a növekvő piac munkahelyeket teremt, növeli a GDP-t, illetve az adó- és járulék bevételeket. Az állami támogatás lakásvásárlásra, lakásfelújításra 2017 évben, a következő feltételek mellett vehető igénybe.

Először beszéljünk a kamattámogatott lakáskölcsönökről. Ezek egyike az otthonteremtési kamattámogatás, mely felhasználható új- és használt lakás vásárlására is. Új lakás vásárlása esetén a kamattámogatás mértéke, a hiteltörlesztés első öt évében, 2 gyermekig, az aktuális állampapírhozam 60 %-a, 3 vagy több gyermek nevelése esetén pedig annak 70 %-a. Használt lakás vásárlása esetén a gyermekek számától függetlenül, az állampapírhozam 50 %-a. Fontos tudni, hogy új lakás vásárlása esetén 30 millió Ft, használt lakás vásárlása esetén 20 millió Ft az, az értékhatár, ameddig a támogatás igénybe vehető. Az igényelhető kamattámogatásos hitel összege új lakás vásárlása esetén 15 millió Ft, használt lakás vásárlása esetén pedig 10 millió Ft lehet.

A másik kamattámogatásos kölcsön típus, a fiatal házasok, és többgyermekes családok kamattámogatásos kölcsöne. Itt alapfeltétel, hogy aki egy gyermeket nevel, az a személy 35 éves koráig, aki pedig legalább 2 gyermeket nevel, az a személy 45 éves koráig igényelheti ezt a támogatott hitelt. Új lakás vásárlásához lehet igényelni. A megvásárolni kívánt lakás értékhatára Budapesten, és a megyei jogú városokban 25 millió Ft, míg egyéb településeken 20 millió Ft. A kamattámogatásos hitel összege az első esetben nem lehet magasabb, mint 12,5 millió Ft, illetve második esetben 10 millió Ft. A kamattámogatás itt a futamidő első 20 évére szól. A kamattámogatás az igénylő 45. életévének betöltéséig használható fel. A mértéke 2 gyermek esetén a mindenkori állampapírhozam 52 %-a, 3 gyermek esetén az 55 %-a, 4 gyermek nevelése esetén az 59 %-a, öt gyermek nevelése esetén a 64 %-a, és végül 6 vagy több gyermek nevelése esetén a 70 %-a. Amennyiben az igénylő 1 gyermeket nevel, akkor a 35. életévének a betöltéséig az állampapírhozam 50 %-a, a kamattámogatás mértéke.

Következő támogatás típus, a vissza nem térítendő állami támogatások. Ezek közül legismertebb a szocpol, amely új lakásvásárlás, és építése esetén vehető igénybe. Mértéke függ a lakás hasznos alapterületének a nagyságától, a lakás energetikai besorolásától, és a gyermekek számától. Alapfeltétel még, hogy az igénylő életkora nem haladhatja meg a 40. életévét, és legalább 2 gyermeket nevel, vagy azok világrahozatalát vállalja, meghatározott időn belül. A csok-szocpol mértéke 800.000 Ft-tól 3,25 millió Ft-ig terjedhet. Jó hír, hogy 2015. július 01-től újra igényelhető lesz a félszocpol, amely használt lakások vásárlásához lesz felhasználható, és mértéke 700.000 Ft-tól 1,17 millió Ft-ig terjedhet.

Következő vissza nem térítendő támogatás, az akadálymentesítési támogatás. Új lakás vásárlása esetén lehet igényelni, ha az igénylő, vagy valamelyik közeli hozzátartozója mozgássérült. Az igénybe vehető támogatás személyenként 250.000 Ft lehet.

A következő támogatás típus az állami kezességvállalás, amelyet 35 év alatti párok vehetnek igénybe, abban az esetben, ha rendelkeznek legalább 30 % önerővel. Ebben az esetben az állam a hitel azon részére vállal kezességet, amelyre nem nyújt fedezetet a megvásárolt lakás hitelfedezeti értéke. A megvásárolt lakás vételára nem haladhatja meg Budapesten, és a megyei jogú városokban, új lakás vásárlása esetén a 15 milli Ft-ot, használt lakás vásárlása esetén pedig a 12 millió Ft-ot. Egyéb településeken ugyanezek az összegek 12 és 8 millió Ft-ot. Ennél a támogatásnál számítsunk rá, hogy van egy 2 %-os kezességvállalási díj.

Utoljára meg kell még említeni a lakástakarékpénztári megtakarításokat. Erről annyit kell tudnunk, hogy az állam, a mi éves megtakarításaink 30 %-ának megfelelő támogatást ad, amelynek a maximális összege nem lehet több, mint 72.000 Ft.

A lakásfelújításokkal kapcsolatban azt kell tudnunk, hogy azokat az állam, különféle pályázatokkal támogatja. Ilyen például a fűtéskorszerűsítési pályázat, a nyílászáró csere pályázat, vagy a nagy háztartási gépek cseréje pályázat. Érdemes egy-egy felújítás, korszerűsítés előtt megnézni, hogy milyen aktuális pályázatokon lehet részt venni.

Végül az Otp Bank kamattámogatott lakáshitel :

Ajánljuk, mert

  • Most 0 Ft banki induló díj mellett igényelhet lakáshitelt, mely egy átlagos 5 milliós hitelösszeg esetén kb. 165.000 Ft1 megtakarítást jelenthet.
    THM: 5,88%2
    Részletek
  • 20 millió forintos vételárig!
  • Állami támogatással a futamidő első 5 évében változatlan kamattal és törlesztőrészlettel igényelhető!
    • Akár 10 millió forintos hitelösszeg és 1 millió Ft-ot meghaladó kamattámogatás érhető el!
    • Lakástakarékkal kombinálva további állami támogatás vehető igénybe!

    Ügyletenként egy ingatlan fedezet esetén az ügyintézési díjat, a fedezetkezelési költséget, a folyósítási díjat és a feltételek3 teljesítése esetén a közjegyzői díjat nem kell megfizetni, valamint a hitelbiztosítéki érték-megállapítási díj (egy érték-megállapítás esetén) teljes összegét a szerződéskötést követően az OTP Jelzálogbank visszatéríti az ügyfél részére.

    A feltüntetett THM mértéke 2017. május 1-én érvényes kondíciói szerint 5 millió Ft hitelösszegre, 20 éves futamidőre vonatkozik. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.

    A közjegyzői szerződéskötés díját a bank fizeti meg, amennyiben az ügyfél:
    – új, min. 6.000 Ft havi betétösszegű szerződést köt Otthon módozatra, vagy
    – meglévő, az ingatlanhitel igénylésétől számítva minimum 1 év hátralévő megtakarítási idejű szerződését módosítja
    – a betétösszeg min. 6.000 Ft-tal történő megemelésével, vagy
    – 14.000 Ft havi betétösszeg felett a havi összeg 20.000 Ft-ra emelésével a szerződéses összeg módosítása mellett.
    – Az ügyfélnek hiteligénylés időpontjában már van havi 20.000 Ft betétösszegű szerződése (szerződés nincs kiutalás alatt).
    Az akció szempontjából nem feltétel, hogy a lakástakarékpénztári szerződés a bankra engedményezésre kerüljön.

error: Content is protected !!