Betegek figyelem! Sok rákos betegnél letilthatják a gyógyszeres kezelést >>>

Betegek figyelem! Sok rákbetegnél letilthatják a gyógyszeres kezelést >>>

Sok rákbetegnél letilthatják a gyógyszeres kezelést. Ez lehet a költségvetési megszorítás következménye.

Az EMMI honlapján jelent meg egy tervezet, miszerint a jövőben az orvosoknak szigorúbb előírások alapján kell kiválogatniuk a rákos betegek közül, hogy kik részesülhetnek a gyógyszeres kezelésekből.Ha a kormány elfogadja, 1-2 milliárdot spórolhat a költségvetés, viszont azok az áttétes rákos betegek, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra, első körben nem juthatnának hozzá az életüket nagy eséllyel meghosszabbító modern gyógyszeres kezelésekhez.

Az Országos Onkológiai Intézet nemrég körlevélben magyarázta a rákbetegkezelésben érintetteknek, hogy szükség van az erőteljes spórolásra az onkológia területén is. A minisztérium ezután tette közzé az „egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról” szóló közleményében az rákbetegségekre vonatkozó új irányelveket.

A hírek szerint akik vastagbélrákkal küzdenek, azokat érinti ez az új szabályozás a legintenzívebben, de a mellrákosok közül is kiválogatnák azokat akik nem biztosan, hogy meggyógyulnak és nekik nem adják meg a megfelelő kezeléseket.

Az orvosok is felháborodtak a hír hallatán. Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa felháborítónak és betegellenesnek tartja azt az alapállást, amely jellemzi a napokban közzétett minisztériumi tervezetet. Bodoky György leszögezte, a tervezet kifejezetten ellehetetleníti a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést okoz a gyógyítás színvonalában.
Magyarországon a vastagbélrák vezető halálok, és európai összehasonlításban is az egyik legrosszabb adat, évente átlagosan kilencezer új esetet regisztrálnak. A kilencből ötezer a betegség késői felfedezése miatt egy éven belül meg is hal. Bodoky György szerint a sok ezres betegcsoportból a rendelet egy egészen szűk réteget választ ki, kizárólag azokat, akiknél meg van a remény a végleges gyógyulásra.

Hónapokért más nem érdemes?

A minisztériumi tervezetben kizárólag közgazdasági szempontok érvényesülnek, de ez nem tudja kifejezni azt, amit egy négy hónapos túlélés helyett egy 18 hónapos jelenthet egy-egy család számára – szögezte le Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A professzor szerint az emberi életeken nem szabad takarékoskodni, akkor sem, ha a gyógyszer nem tudja megmenteni a beteget, csak meghosszabbíthatja az életét.

A modern gyógyszeres kezelés előnye, hogy a végstádiumos betegnél is meghosszabbíthatja az az időtartamot, amíg az érintettek családjuk körében maradhatnak. A kemoterápia ezzel szemben drasztikus mellékhatásokkal jár, legyengíti a betegek szervezetét, és folyamatos kórházi kezelést tesz szükségessé.

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére: Mennyire érzik reálisnak és humánusnak ezt a spórolást?

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

error: Content is protected !!