Családi adókedvezmény 2019 kalkulátor

Családi adókedvezmény 2019 kalkulátor

A családi kedvezmény érvényesítésekor a kedvezményezett eltartott mellett az is figyelembe vehető, aki a családtámogatási törvény szerint a családi pótlék megállapításánál beszámításba került. Tehát a kérelemben feltüntethető, aki nappali, esti vagy levelező képzésben tanulói vagy  hallgatói jogviszonyban áll, felsőoktatási intézményben első diplomáját készül megszerezni, és nem rendelkezik személyi jövedelemadó köteles jövedelemmel  három egymást követő hónapon keresztül.

2019-ben az alábbiak szerint alakul a családi kedvezmény, mely az adóalapot csökkenti, akkor ha csak kedvezményezett eltartott van a családban:

  • egy gyermek esetén: 66.670 forint
  • kettő gyermek esetén: 116.670 forint
  • három, illetve több gyermek esetén: 220.000 forint GYERMEKENKÉNT!

Ennek megfelelően az adó az alábbi összegekkel csökken gyermekenként, havonta:

  • egy gyermek esetén: 10.000 forinttal
  • kettő gyermek esetén: 17.500 forinttal
  • három vagy több gyerek esetén: 33.000 forinttal.

Ha kedvezményezett eltartott és eltartott is van a családban, akkor az adókedvezmény függ az eltartott korától és egyéb státuszától. Erről a fent említett törvényben olvashatunk, vagy a kifizetőhelyen, NAV-nál kérhetünk bővebb felvilágosítást.

A családi kedvezmény minden megkezdett hónapra érvényesíthető. Tehát, ha egy adott hónapban csak egy napot is jogosult volt a kedvezményre, akkor azt az egész hónapra érvényesítheti. Ha a kérelmezőnek nem volt folyamatosan szja köteles jövedelme, azaz nem tudta a kedvezményt minden hónapban igénybe venni, akkor azt az adóbevallásban érvényesítheti, amennyiben az adója vagy a járulékai lehetővé teszik. Fontos itt még megemlíteni, ami általában a 3 vagy több gyerekes családoknál fordulhat elő, hogy az igénybe vehető kedvezményre mindkét szülő együttes jövedelme sem elegendő. Ebben az esetben a fenn maradó összeggel lehetőség van csökkenteni a munkabért terhelő járulékokat.

A családi adókedvezményt kétféle módon lehet igénybe venni. Egyik lehetséges módja, hogy havonta a munkabérrel együtt számfejtetjük. Ha év közben nélkülözni tudjuk ezt az összeget, akkor élhetünk a másik lehetőséggel, hogy az éves adóbevallásban egy összegben igényeljük vissza az egészet. Lehetőség van arra is, hogy év közben megváltoztassuk az év eleji döntésünket. Ehhez egy új nyilatkozatot szükséges beadni a munkahelyen, amelyben kérni kell, hogy a továbbiakban nem havonta, hanem év végén kérjük az adókedvezmény jóváírását.

Az adóelőleg nyilatkozatot mindig év elején kéri be a munkáltató, és azon változtatni az előző fejezetben leírtak szerint lehet. A visszamenőleges igénylésre nincsen lehetőség. Az igénylésnek nagyon fontos feltétele, hogy csak az adóazonosító jellel rendelkező kedvezményezett eltartott után igényelhető, valamint megosztás esetén mindkét fél kell, hogy rendelkezzen adóazonosító jellel. Ennek hiányában nincsen lehetőség megosztásra.

error: Content is protected !!