Családi adókedvezmény 2019

Családi adókedvezmény 2019

Az előző évekhez képest a családi kedvezmény összege nem változik az egy gyerekes és a 3 vagy több gyermekes családoknál, viszont a 2 gyermekesek családi adókedvezménye 2019-ben tovább növekszik kicsit.

Nézzük a konkrét összegeket 2019-ben:

A családi adókedvezmény továbbra is adóalap-kedvezményként értelmezendő. Ez azt jelenti, hogy a megadott összegekre nem kell megfizetned az szja-t. Ebben a cikkben leírom az adóalap-kedvezmény mértékét, és azt is hogy pontosan mennyit jelent ez számodra, hány Ft-tal lesz magasabb a nettó béred, ha igénybe veszed a családi adókedvezményt 2019-ben. 

Az egy gyerekesek családi kedvezménye és a 3+ gyerekesek kedvezménye évek óta változatlan, a két gyereket nevelők családi adókedvezménye 2019-ben tovább nő: 17 500 Ft helyett már 20 000 Ft jár gyerekenként és havonta!

A családi adókedvezmény 2019-ben

  • 1 gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt
  • 2 gyermek esetén havonta 133 330 forint adóalap-kedvezményt
  • 3 vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni GYERMEKENKÉNT.

Ez adókedvezményre lefordítva ennyit jelent (ennyivel lesz magasabb a nettó béred az adókedvezmény miatt)

  • 1 gyermek esetén havonta 10 000 forint gyermekenként és havonta
  • 2 gyermek esetén havonta 20 000 forint gyermekenként és havonta
  • 3 vagy több gyermek esetén 33 000 forint gyermekenként és havonta.

Családi adókedvezmény igénybevétele: év közben vagy év végén egy összegben

Ez sem változott. Továbbra is eldöntheted, hogy év közben, havi részletekben veszed igénybe a családi adókedvezményt, vagy egy összegben kéred év vége után, az adóbevallásodban.

A kettő lehetőség akár kombinálható is: pár hónapig kéred a fizetésed számfejtésénél az adókedvezményt, aztán meggondolod magad és a többit az adóbevallásban igényled meg. Ilyenkor csak annyi a teendőd, hogy egy új nyilatkozatot adsz be a munkahelyeden, amiben jelölöd, hogy a továbbiakban nem akarod a családi kedvezmény figyelembe vételét.

Családi kedvezmény-kalkulátor

A Családi kedvezmény-kalkulátor segítségével kiszámolhatja, hogy 2014. évtől milyen összegű családi kedvezményt, illetve családi járulékkedvezményt tud havonta a rendszeres bérjövedelméből érvényesíteni az Ön által beírt évben a hatályos jogszabályok alapján.

A kedvezményt minden jogosultsági hónapban érvényesítheti, amennyiben Ön jogosultnak tekinthető.

A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult:

a) az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult és a jogosult családi pótlékra nem jogosult házastársa (például a nevelőszülő házastársa), azonban nem minősül jogosultnak az,  aki a családi pótlékot

aa) gyermekotthon vezetőjeként a gyermekotthonban nevelt gyermekre (személyre) tekintettel,

ab) szociális intézmény vezetőjeként a szociális intézményben elhelyezett gyermekre (személyre) tekintettel,

ac) javítóintézet igazgatójaként, illetve büntetés-végrehajtási intézet parancsnokaként a javítóintézetben nevelt vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő, és gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekre (személyre) tekintettel,

kapja;

b) a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa;

c) a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy);

d) a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély

a c)-d) pont szerinti esetben azzal, hogy az ott említett jogosult és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy – a döntésük szerinti – minősül jogosultnak.

Jogosultsági hónap az a hónap,

a) amelyre tekintettel a családi pótlékra való jogosultság fennáll,

b) amelyre tekintettel a rokkantsági járadékot folyósítják,

c) amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll, kivéve azt a hónapot, amikor a megszületett gyermek után a családi pótlékra való jogosultság megnyílik.

Tekintettel arra, hogy a családi kedvezménykeretet az arra jogosult személyek közösen is igénybe vehetik, ezért meg kell határozni, hogy a kedvezménykeretet milyen arányban kívánják felhasználni. További információk itt




error: Content is protected !!