Családi pótlék utalás 2022 – megvannak a pontos dátumok, változások! Ekkor kapnak pénzt a családok!

Családi pótlék utalás 2022 – megvannak a pontos dátumok, változások! Ekkor kapnak pénzt a családok!

Családi pótlék utalás 2022

Családi pótlék utalás 2022 kalkulátor. Mikor utalja a Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2022-ben?

Családi pótlék folyósítása, átutalási időpontok 2022 január, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november és december hónapokban. Családi pótlék 2022 évi havi kifizetésének pontos időpontjai cikkünkben havi részletességgel.

A vonatkozó jogszabály szerint az adott tárgyhónapot követő 3. munkanapjáig kell megérkeznie a bankszámlára a családi pótléknak, míg az átutalás időpontja pedig az adott hónap első munkanapja 2022-ben is.

2022 Január havi családi pótlék utalásának időpontja: 2022. február 2. (szerda)

2022 Február havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. március 2. (szerda)

2022 Március havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. április 4. (hétfő)

2022 Április havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. május 3. (kedd)

2022 Május havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. június 2. (csütörtök)

2022 Június havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. július 4. (hétfő)

2022 Július havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. augusztus 2. (kedd)

2022 Augusztus havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. augusztus 23. (kedd)

2022 Szeptember havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. október 4. (kedd)

2022 Október havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. november 3. (csütörtök)

2022 November havi családi pótlék utalás időpontja: 2022. december 2. (péntek)

2022 December havi családi pótlék utalás időpontja: 2023. január 3. (kedd)

(az időpontok tájékoztató jellegűek)




A  bankszámlára történő utalásnál a jóváírás az utalás napját követő munkanapon történik meg, míg postai kifizetés esetén 3-5 nap múlva kapják meg a kiutalt ellátást (ez magyarul azt jelenti, hogy a lenti listában közölt utalási napokat követő munkanapon lesz a jogosultak bankszámláján az adott havi családi pótlék összege.

Mi az a családi pótlék egyáltalán?

Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás (együtt: családi pótlék) formájában.

A nevelési ellátás (Cst. 7. §) a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31-ig jár az ügyfél részére. Továbbá nevelési ellátásra saját jogán is jogosultságot szerezhet a kérelmező – a feltételek fennállása esetén.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény rendelkezései szerint a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé.

Ki jogosult nevelési ellátásra?

Nevelési ellátásra jogosult:

– a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja,

– a nevelőszülő, a gyám,

– akinél a gyermeket a Gyvt. alapján ideiglenes hatállyal elhelyezték (1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) 72. § (1) bekezdés),

– a gyermekotthon vezetője a gyermekotthonban nevelt,

– a szociális intézmény vezetője az intézményben elhelyezett,

– még nem tanköteles gyermekre tekintettel.

Kiskorú szülő jogosult lehet-e családi pótlékra 2022-ben?

Kiskorú szülő esetén, ha a kiskorú szülő gyermekének nincs gyámja, vagy ha a 16. életévét betöltött kiskorú szülő a saját háztartásában nevelt gyermekének gyámjával nem él egy háztartásban, a családi pótlékot a kiskorú szülő részére kell megállapítani, az igényt azonban törvényes képviselőjének kell benyújtani.

Kit lehet a családi pótlék összegének megállapításánál beszámítani 2022-ben?

A családi pótlék összegének megállapításakor lehetőség van azt a gyermeket is figyelembe venni, aki után az ügyfél már nem jogosult a családi pótlékra.

Az összeg megállapítása szempontjából azt a vér szerinti, örökbe fogadott vagy nevelt gyermeket kell figyelembe venni (az ügyfél kérelmére), aki az ügyfél háztartásában él és akire tekintettel a szülő, nevelőszülő, a gyám családi pótlékra jogosult, vagy aki köznevelési intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben, első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben részt vevő hallgató, aki rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik. Ezekben az esetekben az ügyfélnek a gyerekszámba beszámító gyermek tanulói jogviszonyát köznevelési intézmény esetén az „Igazolás tanulói jogviszony fennállásáról” elnevezésű nyomtatványon, felsőoktatási intézmény esetén a hallgatói jogviszony igazolással igazolhatja. A jogviszony fennállását a kérelem benyújtásakor, illetve az ellátás folyósításának időtartama alatt évente, tanulói jogviszony esetén szeptember 30-ig, hallgatói jogviszony esetén október 15-ig kell igazolni. A felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi, vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba.

error: Content is protected !!