Csok 2019 – csok összege, változások 2019

Csok 2019 – csok összege, változások 2019 >>>

Sok más újdonságot is tartogat a január 1-jétől élő új CSOK amellett az ismert bombahír mellett, hogy a háromgyerekes, új lakásba költöző családok 10 millió forintot kaphatnak. Jól járnak például a kétgyerekesek és 10%-kal nagyobb támogatást kapnak a használt lakásba költözők is, miközben a költségvetés szempontjából vakrepülésnek tűnik az egész. Összegyűjtöttük, amit a ma megjelent rendelet alapján tudni érdemes.

1. Mekkora az új CSOK összege?

Az új CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelynek összege 550 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet attól függően,

  • hány gyermek után,
  • hány négyzetméteres hasznos alapterületű otthonra,
  • használt vagy új lakásra veszik-e igénybe.

Az új CSOK a használt lakások esetében jellemzően 10%-kal nagyobb támogatási összegeket tartalmaz, mint az eddigi, amely az 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig volt igénybe vehető. Igazán nagy újdonságot a 10 millió forintos, három gyermek mellett, új lakás vásárlására vagy építésére igénybe vehető CSOK jelent. A korábbi energiaminősítési szorzókat és a legfelső négyzetméterkorlátokat kivették a rendeletből. Az alábbi táblázat mutatja az új támogatási összegeket.

Nagyot szól a CSOK: 13+1 kérdés és válasz az ingyenmilliókról

 

2. Mi számít új lakásnak?

2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik. Emeletráépítéssel vagy tetőtérbeépítéssel megvalósuló lakóegység is új lakásnak számít a szabályozásban.

3. Milyen értékű lakásra vehető igénybe a CSOK?

Az új lakások vásárlására nem vonatkozik ezután értékbeli korlátozás, a használt lakások vásárlása esetében azonban megmarad két fontos korlátozás:

  • vételáruk négyzetméterenként legfeljebb 350 ezer forint lehet,
  • maximális vételárukra területenként az alábbi korlátozások vonatkoznak.

 

Nagyot szól a CSOK: 13+1 kérdés és válasz az ingyenmilliókról

 

4. Kik vehetik igénybe az új CSOK-ot?

Mindenki, akinek vele együttélő gyermeke van, legyenek házaspárok, élettársak vagy egyedülállók. Jövőbeni gyermek vállalásával viszont csak a fiatal házaspárok kaphatnak CSOK-ot, illetve növelhetik támogatási összegüket. Fiatal házaspárnak azok a házastársak számítanak, akik közül a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában legalább egyikük még nem töltötte be a 40. életévét (eddig mindkettejüknek 40 év alattinak kellett lennie). Az igénylőknek 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük akár belföldön, akár külföldön. A három gyerekre és új lakáshoz járó 10 millió forinthoz pedig legalább 2 éves (legfeljebb 15 napos megszakítású) társadalombiztosítás szükséges.

5. Mely gyermekek után lehet igénybe venni?

A magzatok és ikermagzatok után a terhesség betöltött 24. hetét követően, a már megszületett, eltartott gyermekeknél a 20. életév (eddig ez 16 volt), felsőoktatási nappali tagozatos gyermek esetében pedig a 25. életév betöltése előtt. A megváltozott munkaképességű gyermekre később is igénybe vehető, ha ez az állapot már legalább egy éve tart vagy egy év alatt várhatóan nem szűnik meg. A CSOK csak az igénylővel közös háztartásban élő, illetve vele együttköltöző gyermek után egy alkalommal vehető igénybe.

6. Mi van, ha már valaki igénybe vett szocpolt vagy CSOK-ot?

Azt a gyereket, akire már vettek igénybe ilyet, nem lehet figyelembe venni a fenti támogatási táblázatban szereplő összegek számítása során. Kivéve, ha három gyermek után, új lakásra igénylik a CSOK-ot, ebben az esetben azonban a 10 milliós támogatási összegből ki kell vonni a már felvett szocpol vagy CSOK összegét.

7. Előre hány gyermeket lehet vállalni?

A 10 milliós, új lakáshoz járó összeg igénybe vételéhez 3 gyermek, egyéb esetekben legfeljebb 2 gyermek vállalható előre. Három gyermek esetében 10, kettő esetében 8, egy esetében 4 év alatt kell megszületniük a gyermekeknek.

8. Mi van, ha nem születik meg a vállalt számú gyermek?

A meg nem született gyermekszámra eső támogatási összeget a határidő lejártát követő 60 napon belül vissza kell fizetni a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten (a 10 milliós támogatás esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat 5-szörösével növelten). Nem kell kamatot fizetni, ha ötszöri mesterséges megtermékenyítési kísérlet ellenére vagy bizonyított meddőség miatt nem születik gyermek. A gyermekvállalást teljesítettnek tekintik, ha a házastársak egyike elhunyt, a gyermek születését megváltozott munkaképességű személlyé válás hiúsítja meg, a gyermek a terhesség 24. hete után halva születik, vagy éppen meghatározott fogyatékossággal, betegséggel születik.

9. Kik nem vehetik igénybe az új CSOK-ot?

Azok, akik a Btk. bizonyos paragrafusai alapján bűncselekményt követtek el (és ennek jogkövetkezményeitől nem mentesültek), illetve akik korábban jogosulatlanul vettek igénybe otthonteremtési kedvezményt, illetve az elmúlt 180 napban nem voltak végig tb-biztosítottak. A 10 milliós összeghez az juthat hozzá, aki (már) nincs a KHR-listán.

10. Igénybe veheti-e, akinek már van lakástulajdona?

Igen, amennyiben a bekerülési költség vagy a vételár kiegyenlítésére használja fel megelőző 5 éven belül értékesített lakásnak, illetve tulajdoni hányadnak az eladási árát is. A vásárolt lakás (magasabb) vételára és az eladott lakás (alacsonyabb) eladási ára közötti különbözeténél nem lehet nagyobb ilyenkor a támogatás.

11. Hol igényelhető az új CSOK, és mennyibe kerül az igénylés?

A hitelintézetek végzik ezt. Az igénylőtől a közvetlen támogatásokra való jogosultság elbírálásáért a támogatás összegének 1,5%-át, de legfeljebb 30 ezer forintot kérhetnek. Ha hitel felvételére is sor kerül, ennek díjai magasabbak is lehetnek, ezt nem szabályozza a rendelet.

12. Mikor kell igényelni a CSOK-ot?

Nem változott, hogy a jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását

  • új vagy használt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül,
  • építés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően,
  • bővítés esetén pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt

kell kérni a hitelintézettől.

13. Mit kell tudni az új, kamattámogatott lakáshitelről?

Azok igényelhetik, akik igénybe veszik a három gyermek után járó 10 millió forintos CSOK-ot is, és legalább 60 négyzetméteres hasznos alapterületű új lakásba vagy 90 négyzetméter alapterületű lakóépületbe költöznek. Az állami kamattámogatás mértéke az eddigi kamattámogatási rendszerben felszámított ügyleti kamat 3%-kal csökkentett értéke, vagyis akkora, hogy a bank által felszámított kamat az ügyfél felé 3%-ra csökkenjen. Ezek a hitelek csak 5 éves kamatperiódusúak lehetnek, a kamattámogatás pedig a hitel futamidejének első 25 évére szól. A hitel kamattámogatott összege nem haladhatja meg a 10 millió forintot, fiatal házaspárok előre vállalt gyermek után is igényelhetik. Természetesen semmi akadálya, hogy valaki rövidebb (pl. 10 éves) futamidőre, a 10 milliósnál kisebb összeggel vegye fel támogatott hitelét.

13+1. Mennyibe kerül mindez az államnak?

Az igazán nagy terhet a három gyermeket vállaló, új lakásba költöző párok CSOK-igénylése fogja jelenteni az állami költségvetés számára. Évente mintegy 30 ezerrel több új lakásra lenne szükség ahhoz, hogy a kormány elérje évi 40 ezer új lakásról szóló célját. Ha ennek megfelelően a véletlen folytán éppen évi 30 ezer, három gyermekkel rendelkező vagy ennyit vállaló család igényelné a 10 millió forintos CSOK-ot, az évi 300 milliárd forinttal terhelné meg az állami költségvetést. Ez a GDP csaknem 1 százaléka, tehát az új CSOK bevezetése jelentős költségvetési kockázatot jelent. E kockázat pontosabb számszerűsítésére nehéz vállalkozni.

Az áfa is csökken

A családok otthonteremtési támogatásának fontos új pillére lehet a jövőben a magánépítkezések esetén visszaigényelhető áfa, 5 millió forintig. Ennek részletszabályai is megjelentek a december 29-i közlönyben. A január elsejétől életbe lépő 5%-os kedvezményes áfa szabályozásnak megfelelően itt is a legfeljebb 150 nm-es lakás és legfeljebb 300 nm-es egylakásos lakóépület esetében tudja érvényesíteni az adó-visszatérítést a természetes személy vagy az ingatlan építtetője a bekerülési költség megfizetéséhez. Érdekesség, hogy a telek vételárához is igénybe vehető az adó-visszatérítés. Ezt a támogatást legfeljebb egy alkalommal lehet igényelni, legkésőbb 2019. december 31-ig. Ami viszont még érdekesebb a korábbi információkhoz képest, hogy a rendelet kimondja, a teljes áfatartalmat visszaigényelheti a magánépítkező, legfeljebb 5 millió forintig: az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.

10+10 millió

Ide kattintva egy helyen minden információ elérhető az új családi otthonteremtési kedvezményről. Választ adunk az egyéni esetekre, körüljárjuk a legfontosabb gyakorlati kérdéseket, segítünk kiigazodni az új CSOK feltételeiben.

error: Content is protected !!