Erről érdemes tudni!!!! Így dobhatja meg a nyugdíját 65 év felett – segít az állam!!!

Kevesen tudják, de akár 280 ezer forint adójóváírást is tudsz szerezni évente, amit később nyugdíjként fognak kifizetni neked, természetesen kamatokkal megtámogatva. Ehhez azonban több nyugdíjcélú megtakarítást is indítani kell. Mutatjuk, hogyan tudod maximálni az adókedvezményt.

Az állam támogatja, ha gondoskodsz időskori megélhetésedről, ezért lehetővé teszi, hogy visszaigényelj valamennyit a befizetett személyi jövedelemadódból. Általános szabály, hogy az éves nyugdíjcélú befizetésed 20%-át kaphatod vissza az szja-dból. Ezt egyébként ügyfélkapun keresztül néhány kattintással meg lehet tenni, ennek itt olvashatsz utána.

Azt nem árt viszont tudnod, hogy a 20%-os támogatás éves maximuma megtakarításonként eltér.

A nyugdíjbiztosítások esetében a 20%-os adókedvezmény éves szinten maximum 130 ezer forint lehet. A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) felső határa 130 ezer forintról 100 ezer forintra csökkent. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében 150 ezer forint az éves maximum.

Te azonban nem csak egyik vagy másik megtakarítást veheted igénybe, hanem akár mind a hármat is egyszerre. Ez összesen 380 ezer forintot jelentene elviekben, de a három megtakarítással együttesen csak 280 ezer forint adó igényelhető vissza a törvény értelmében.

error: Content is protected !!