Gyes, Méltányossági GYES 2018 – kinek jár Méltányossági GYES?

Gyes, Méltányossági GYES 2018 – kinek jár Méltányossági GYES?

Ki kaphat méltányossági alapon gyermekgondozási segélyt? Gyes-logo-kép

A méltányossági alapon történő folyósítást a Magyar Államkincstár elnöke állapíthatja meg azoknak, akik a következő feltételeknek megfelelnek:

– méltányossági alapon megállapítható, olyan személynek is aki gyermeket nevel, azért mert a gyermek szülei, valamilyen okból kifolyólag 3 hónapon túl akadályoztatva vannak a gyermek nevelésében.

-megállapítható és meghosszabbítható addig, amíg a gyermek megkezdi az iskolai tanulmányokat.Beteg gyermek esetében maximálisan a gyermek 8 éves koráig folyósítható, akkor ha a gyermeket nem lehet nappali intézményben gondozni.Ha ilyen okból kérjük a méltányossági gyest, akkor az gyes igényléshez csatolni kell a fekvőbeteg-gyógyintézet gyermekgyógyász vagy gyermekpszichiáter szakorvosának igazolását, arról a tényről, hogy a gyermeket nem lehet nappali intézményben gondozni.

A GYES összege :
A GYES összege sajnos jelenleg Magyarországon nem több, mint a legkisebb öregségi nyugdíj összege, ami 28.500 forint egy gyermekre.Ikergyermekek esetében, 2 gyermek esetén a legkisebb öregségi nyugdíj 200%-a, vagyis 57 ezer font, 3 ikergyermek esetében 85.500 forint, 4 ikergyermek esetében 114 ezer forint.

Hogyan igényelheted a támogatást?

A támogatást egy erre rendszeresített nyomtatványon tudod igényelni, ez egy formanyomtatvány, melynek neve “Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására”. Ehhez a nyomtatványhoz teljesen ingyenesen tudsz hozzájutni.A kitöltött formanyomtatványt a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei igazgatóságához kell benyújtani.

error: Content is protected !!