Hatalmas botrány készülődik: Minden pénztárgépet át kell állítani???

Hatalmas botrány készülődik: Minden pénztárgépet át kell állítani???

Kasszások figyelem >>>

Az online pénztárgépeken jelenleg 2020. január 1-je szerepel az euróra történő átállás technikai dátumaként. Tekintettel arra, hogy az euróátállás tényleges dátuma jelenleg ismeretlen, de biztos, hogy a beállított technikai dátumnál későbbi, azt meg kell változtatni – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A pénztárgéprendelet (48/2013. NGM-rendelet) alapján engedélyezett működő pénztárgépek mindegyike képes kezelni az euróra történő átállást, azt az eseményt, amikor Magyarország hivatalos fizetőeszköze forintról euróra változik.

A módosító rendeletnek (9/2016. NGM-rendelet) megfelelően működő (V2-es) gépeken lehetőség van az átállás dátumának távolról, a NAV rendszeréből küldött üzenettel történő megváltoztatására.

A módosító rendeletnek meg nem felelő (V1-es) készülékeken ezen dátum átállítására csak a helyszínen, kézzel, tipikusan műszerész közreműködésével van lehetőség. Célszerű azt a soron következő éves felülvizsgálat keretében megtenni. A V2-es gépeken az átállítást a NAV külön kérés nélkül elvégzi, ehhez nincs szükség az üzemeltető közreműködésére. A technikai dátum módosítása a pénztárgép egyéb működését nem befolyásolja. Az átállás új dátumát definiáló EURD üzenet kiküldésére várhatóan 2018. júniustól, ütemezetten kerül sor.

Ha az egyes pénztárgéptípusok forgalmazói javaslattal kívánnak élni az ütemezést illetően, azt a NAV OPG Helpdesk e-mailben történő megkeresésével jelezhetik. A V2-re a jövőben frissülő pénztárgépek esetén a NAV külön kérés nélkül, a V1-V2 szoftverfrissítés sikeres végrehajtását követően ütemezi az EURD üzenet kiküldését. Az üzemeltető közreműködése ezen gépek tekintetében sem szükséges, a pénztárgépek működését a technikai dátum megváltoztatása egyebekben nem befolyásolja.

A jövőben üzembe helyezendő pénztárgépek esetén a pénztárgéprendelet 5. mellékletében részletezett kommunikációs forgatókönyvben (11/a eset: Pénztárgép első üzembe helyezése) foglalt EURD üzenet az új paraméterértékeket fogja tartalmazni. Ezen pénztárgépek esetén az üzemeltető részéről szintén nincs teendő.

Tekintettel arra, hogy a V2-es követelményeknek meg nem felelő pénztárgéptípusok forgalmazási engedélyét az engedélyező hatóság 2017. folyamán visszavonta, a pénztárgéprendelet 78/A paragrafusának (5) bekezdése szerint ezen gépek 2022-ig üzemeltethetők.

A pénztárgépeken a beállított euróátállási dátum előtt egy évvel elkezdődik az úgynevezett „felkészülési időszak”, ennek megkezdésekor a bizonylatképek megváltoznak, például az egyes bizonylatokon az összegeket euróban is feltünteti a gép. A felkészülési időszak az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését nem befolyásolja, megkezdése az egyes pénztárgéptípusokon jellemzően visszafordítható művelet. Ennek ellenére az üzemelő V1-es gépeken célszerű az átállás technikai dátumát még 2018 folyamán módosítani.

A V2-es gépekre, a V2-re jövőben frissülő gépekre, illetve a jövőben üzembe helyezendő gépekre a NAV az EURD üzenetben az átállás technikai dátumaként 2030. 01. 01-et, az átváltás technikai árfolyamaként 300,00 értéket küld. A tényleges dátum ismertté válásakor azt és a majdan jogszabályban rögzített árfolyamot tartalmazó EURD üzenetet a NAV külön kérés nélkül kiküldi a pénztárgépekre, de bizonyos gépek esetén szervizbe is vinni kell a gépet.

error: Content is protected !!