Jogosítvány meghosszabbítása 2018/2019 – megújítása , egészségügyi vizsgálat, alkalmassági vizsga

Jogosítvány meghosszabbítása 2018/19 – megújítása , egészségügyi vizsgálat, alkalmassági vizsga

Első lépésként keressük fel háziorvosunkat ahol megtörténik az alkalmassági vizsgálat. Három területen történik a vizsgálat: látás, színtévesztés és a vérnyomás mérése.

Orvosi alkalmassági vizsga – MEGVÁLTOZOTT AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLAT!
A vizsgálat díja a következő

40 éves kor esetén – 7200Ft
40 és 60 éves kor esetén – 4800Ft
60. év betöltése esetén – 2500Ft

2017-ben már a MEGVÁLTOZOTT, SZIGORÚBB ORVOSI ALKALMASSÁGI VIZSGÁN KELL MEGFELELNI, hogy valaki jogosítványt kaphasson vagy meg tudja hosszabbítani a meglévő jogosítványát!Mostantól egészségügyi alkalmassági vizsgálat része az alvás közbeni légzészavar kiszűrése is. Amennyiben felmerül a betegség gyanúja, a jogosítvány megszerzése hónapokig elhúzódhat. Ha a rizikócsoportba tartozik, vagy már jelentkeznek Önnél a tünetek, érdemes időben orvoshoz fordulnia!A megváltozott kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálat keretén belül, első körben a háziorvosok feladata kiszűrni az alvászavaros egyéneket.

Ha a válaszok alapján a háziorvos úgy ítéli meg, hogy részletesebb szűrésre van szükség, annak elvégzése hordozható készülékkel a beteg otthonában, vagy alváslaborban történhet – ismertette a szűrés menetét dr. Vida Zsuzsanna. Amíg szűrővizsgálatra nem kerül sor, nem hosszabbítják meg a jogosítványát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a teljes magyar felnőtt lakosság kettő-négy százaléka, tehát több százezer ember szenved alvási apnoe betegségben. 2014-ben 290 közlekedési balesetet történt az utakon azért, mert a vezető elaludt a volánnál. A megváltozott jogszabály célja a gyakran tragikus kimenetelű balesetek megelőzése.

“Második lépésként az okmányiroda következik, ahol az alábbi dokumentumokkal intézhetjük a jogosítványunk meghosszabbítását 2017-ben:

– útlevél vagy személyi igazolvány
– lakcímkártya
– a háziorvos alkalmassági véleménye
– meglévő jogosítvány

Az okmányirodai ügyintézés díj 4000ft, ha az adott személy a 62. életévét betöltötte, akkor 1500Ft. A díjat postai csekken, vagy az okmányirodában bankkártyával rendezhető. Az érvényesség ellenőrzésekor ne csak a kártya, hanem a kategória engedélyét is ellenőrizni kell. A két időpont eltérhet egymástól. Az alkalmasság megállapítása esetén annak felülvizsgálatára is lehetőség van, amit írásban kell kérni, ennek díjai:

40 éves korig – 10800FT
40 és 60 év között – 7200Ft
60. év betöltése után – 4800Ft

A jogosítvány meghosszabbítása 2016/2017-ben is azzal jár, hogy ha jogosítvány lejárt, akkor az új okmány elkészültéig, azzal még vezethetni lehessen. Erre kapunk egy igazolást, ami 2 hónapig igazolja engedélyüket.”

Változott a szabálysértési törvény is >> Rendelkezik arról is, hogy a jövőben a járművezetéstől eltiltás idejébe beleszámít a vezetői engedély helyszíni elvételétől, vagy a hatóságnál történő leadása napjától eltelt idő is.

Be the first to comment on "Jogosítvány meghosszabbítása 2018/2019 – megújítása , egészségügyi vizsgálat, alkalmassági vizsga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


2 + 3 =

error: Content is protected !!