NYUGDÍJKORHATÁR 2017/2018: HAMAROSAN 70 ÉVES KORIG KELL DOLGOZNI!

NYUGDÍJKORHATÁR 2017/2018: HAMAROSAN 70 ÉVES KORIG KELL DOLGOZNI!

Az időskori munkavállalás nemcsak lehetőség, hanem egyre inkább kényszer Európa-szerte. A kitolódó életkor, az aktívkorú járulékfizetők számának csökkenése miatt a nyugdíjrendszerek fokozatosan fenntarthatatlanná válnak. Így azok, akik most a harmincas éveiket tapossák, jó eséllyel 70. életévük környékén is dolgoznak majd. Ahhoz azonban, hogy ezt meg tudják tenni, nekik és a munkaadóknak is igencsak oda kell figyelniük.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint a demográfiai változásoknak köszönhetően 2030-ra minden harmadik aktív munkavállaló az idősebb, 55-64 éves korosztályból kerül majd ki Európában. Ha még előrébb tekintünk, azok, akik most a harmincas éveiket tapossák, jó eséllyel 70. életévük környékén is dolgoznak majd.

Az időskori munkavállalás amellett, hogy elkerülhetetlen a mai modern társadalom gazdasági fenntarthatóságához, hozzájárulhat a teljesebb és aktívabb időskorhoz, csökkentheti a depresszió és az időskori demencia előfordulását. Ehhez azonban nem csak egyéni szinten, de a munkahelyi közösségeknek, munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell.

Már a negyvenesekre oda kell figyelni

Az idősödés folyamata már 45 év után elkezdődik. Ilyenkor a fizikai teljesítőképesség és a szellemi megterhelés kezelése már nem olyan fokú, mint amilyen 20-30 éves korban. Éppen ezért 45 éves kortól csökkenteni kell a mindennapi megterhelést – mondta dr. Erősné dr. Bereczki Edit foglalkozás-egészségügyi szakorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Vagyis nem elég, ha a munkavállalókat 55-60 éves korukban kezdik el megbecsülni a munkaadók. Ha nem a 40-es korosztálynál kezdik ezt meg, akkor hiába lesz nagy igény a jövőben a 60-70 éves munkavállalók foglalkoztatására, elképzelhető, nem lesznek abban az állapotban, hogy meg is lehessen ezt tenni – vetítette elő dr. Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

Kampány az egészséges munkahelyekért

Nem véletlen, hogy az Európai Munkavédelmi Ügynökség 2016-ra és 2017-re meghirdette az „Egészséges munkahelyet minden korban” című kampányát.

Ha ugyanis a munkavállalók biztonságos és egészséges körülmények között dolgozhatnak karrierjük során, az jót tesz nekik, a vállalkozásoknak és a társadalomnak egyaránt. Ezért a kampánnyal a megfelelő munkavédelem fontosságára hívják fel a figyelmet.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a munka és az egyén képességeit össze kell hangolni, függetlenül attól, hogy valaki karrierje kezdetén vagy végén tart. Ezért meghirdették az Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díjat is, és keresik azokat az innovatív munkavédelmi módszereket, melyeket hatékonyan alkalmaznak a cégek a fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzésére.

error: Content is protected !!