Otthon melege program 2021

Otthon melege program 2021: magánszemélyek részére!

OTTHON MELEGE PROGRAM 2021 >>>>

Idén is folytatódik a 2014-ben indult Otthon Melege Program (OMP)  lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot energetikai korszerűsítésre, illetve rezsikiadások csökkentésére. Indulása óta – a még nyitott radiátor csere alprogramon felül – már 310 ezer család kapott támogatást az Otthon Melege Programban, azaz ennyi háztartásban valósítottak meg energetikai korszerűsítést.

A 2014 óta megvalósult fejlesztések összértéke elérte a 70 milliárd forintot, amelyből 36 milliárd forint a kormány által nyújtott vissza nem térítendő támogatás volt. Az elmúlt években nyújtott támogatásokkal a magyar családok korszerűbbre cserélhették háztartási gépeiket, kazánjaikat, lakásuk vagy házuk nyílászáróit, és jutott forrás a társasházak szigetelésére is. A fejlesztésekkel évente 300 millió kilowattóra lakossági energia megtakarítást valósult meg, ez pedig 100 ezer háztartás éves elektromosenergia-fogyasztásának felel meg. A program évi több mint 10 milliárd forint rezsicsökkentést jelentett a lakosságnak. Az otthon melege program sikerére való tekintettel a rendelkezésre álló pályázati keretet az évek során többször is emelni kellett.

Jelenleg az OMP-n belül kizárolóag az Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere alprogram (ZFR-TÁV/2021) keretében van lehetőség pályázatokat benyújtani.

A támogatás minimális mértéke az elszámolható bruttó költségek 10 %-a, maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 50 %-a. A támogatás összege minimum 150.000 Ft, maximum 75.000.000 Ft lehet. A támogatás maximális mértéke lakásonként maximum 350.000,- Ft. Az egy lakásra eső 350.000,- Ft maximális összeg azt jelenti, hogy az igényelt támogatás összege elosztva a pályázattal érintett lakások számával nem haladhatja meg a 350.000,- Ft-ot.

A támogatható tevékenységek körébe tartozik az okos mérésre alkalmas – és a díjfizetők számára a fogyasztási adatokhoz történő napi, de legalább heti szintű hozzáférést lehetővé tevő – fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása az okos költségmegosztók és a rendszerhez tartozó adatgyűjtők felszerelésével együtt. Amennyiben az épületben már üzemelnek okos mérésre nem alkalmas költségmegosztók, úgy ezek teljes körű cseréje okos mérésbe kapcsolt költségmegosztó rendszerre is támogatott a pályázat keretein belül. Amennyiben az épületben már beszerelésre kerültek okos mérésre alkalmas költségmegosztók, de az adatgyűjtők beépítése nem történt meg úgy az adatgyűjtő-rendszer felszerelése és az okos költségmegosztó rendszer kialakítása támogatható.

Lakásfelújítás, utólagos hőszigetelés, tető-, konvektor-, háztartási nagygép, TV csere tárgyú pályázatok benyújtására jelenleg nincs lehetőség, de a korábbi években voltak ilyen pályázatok és elképzelhető az újranyitásuk ezután is. A több helyen fellelhető információ, miszerint ilyen irányú pályázatok elérhetőek, valótlanok.

2020-ban megjelenő egyéb OMP pályázati konstrukciókról egyelőre nem áll rendelkezésre információ. Lakásfelújítás, utólagos hőszigetelés, tető-, konvektor-, háztartási nagygép, TV csere tárgyú pályázatok benyújtására a korábbi években volt lehetőség, ezért elképzelhető ezen célterületek újranyitása idén is. – A pályázati felhívás az OMP alprogramjára itt érhető el.

error: Content is protected !!