Szenzációs hír panelban élőknek! Jön az új PANELPROGRAM!

Szenzációs hír panelban élőknek! Jön az új PANELPROGRAM! Iszonyú pénzeket kaptok felújításra, ha panelben laktok, amit SOHA nem kell visszafizetni! További részletek itt >>>>

Hamarosan megjelenhet az ősszel beharangozott, új panelprogram társadalmi vitára szánt koncepciója. Szakértők szerint a lakóközösségek 40-50 százalékos vissza nem térítendő támogatással vehetők rá a korszerűsítésre.

Az első Panelprogram óta eltelt 17 évben különböző támogatásokkal segítette az állam – és időnként az önkormányzatok – az iparosított technológiával épült házak felújítását.

Az első etapban az állam, az önkormányzatok és a lakástulajdonosok háromszor 400 ezer, a másodikban háromszor 500 ezer forintjából valósultak meg a felújítások

– emlékeztetett Czabarka Mihály, a beruházási és energiahatékonysági tanácsadó cég, a Projectdoktor Kft. ügyvezetője.

Mirs lehet számítani? A korábbiakban például így nézett ki a panelprogram :
2014. februárjában indult a Panel III. program, amelyben 2020-ig 380 ezer panellakást kíván felújítani a Kormány, összesen 500 Mrd Ft-nyi forrásból. Ennek egyharmada biztosan vissza nem térítendő támogatás lesz uniós forrásból, a maradék kétharmadnyi visszatérítendő támogatás forrása még bizonytalan. A MEHI üdvözli a program meghirdetését, de nem tartja indokoltnak, hogy csak a panelek pályázhatnak majd.

Így írtak róla akkor :” Az NFM régi adósságát törlesztette ma, amikor bejelentette, hogy jövőre lakossági energiahatékonysági program indul, amely a következő hét évre kiszámítható módon nyújt támogatást a szigetelni, kazánt cserélni, nyílászárót cserélni kívánóknak. Évi 54 ezer lakás kerül felújításra majd, évi 70 Mrd Forintnyi forrásból, azaz egy lakásra 1,3 M Ft jut. ”

Mi is valójában a panelprogram?
Az ún. panelprogram (hivatalos nevén iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása) a rendszerváltozás utáni Magyarország legnagyobb, kormányzati ciklusokon átívelő lakóépület-rehabilitációs programja. A panelprogram során olyan fejlesztéseket támogattak, amelyek hatékonyabbá tették a panelházak energiagazdálkodását. A legtöbb fejlesztés Székesfehérvárott történt, itt csaknem minden panelépületet érintett a program, melynek következtében a nagyváros lakótelepeinek képe jelentősen megváltozott.

2007-ig a panelprogramra az állam 34,4 milliárd forintot költött. A támogatás révén az ország 820 000 panellakásából 190 000-et újítottak fel valamilyen formában. Az érintett lakások energiafelhasználása 8-50%-kal csökkent.

error: Content is protected !!