Tovább jár a gyes, a gyed és a gyet a Koronavírus miatt >>> Ezek a családok kapják meg!!!

Tovább jár a gyes, a gyed és a gyet a Koronavírus miatt >>> Ezek a családok kapják meg!!!

Tovább jár a gyes, a gyed és a gyet

A gyes, a gyed és a gyet meghosszabbítása a veszélyhelyzet megszűnéséig szól: azaz akik pont ez idő alatt veszítenék el a jogosultságot valamelyik támogatásra, azok továbbra is kapják a juttatást az államtól, ameddig a kormány nem dönt úgy, hogy véget ért a veszélyhelyzet.

Gyetet a KSH adatai alapján havonta nagyjából 32 ezer család kap, gyest 154 ezer, ezek összege bruttó 28 500 forint. A gyed összege a munkabértől függ, de legfeljebb 225 400 összegű lehet, ez a legnagyobb költségvetési tétel, havonta nagyjából 103 ezren jogosultak rá. Ezeknek a juttatásoknak a meghosszabbítása több tízmilliárdos külön kiadás is lehet az államnak.

(Borítókép: A járdát mossák a Gozsdu udvar bejáratánál Budapesten 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány miatt a főváros utcáin közterein szinte nincsennek turisták és a helyi lakosok is jóval kevesebbet tartózkodnak a közterületeken. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Kilakoltatási, végrehajtási moratórium

A kilakoltatásokat, végrehajtások felfüggesztik a veszélyhelyzet lezárását követő 15. napig, másrészt az adótartozások behajtását is. Az adótartozásoknál valószínűleg egyébként is lehetett volna méltányosságot kérni a NAV-tól a járványra hivatkozva, így most eggyel egyszerűbb lesz a helyzet.

Az elmúlt években évente nagyjából 3000-3500 körüli kilakoltatás történt a 24.hu által kikért adatok alapján, ezek jó része Budapesten. Ez egy negyedévre vetítve pár száz ingatlant jelenthet, de egyébként praktikus okokból sem tűnik értelmes ötletnek egy járvány alatt kilakoltatásokkal foglalkozni. A kormányrendeletből az derül ki, hogy a korábban már megkezdett eljárásokat is felfüggesztik. „A veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés sem tartható, helyszíni eljárási cselekmény nem foganatosítható” – írja a rendelet.

A végrehajtásokról szóló résznél van egy pont, ami azt jelzi, hogy  a kormányrendelet készítése során felkészültek arra is, ha a veszélyhelyzet október végéig kitart, vagy még tovább.

Ugyanis a szöveg egyik rendelkezése figyelembe veszi a téli kilakoltatási moratóriumot. „Ha a  veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nap november 15. és április 30. napja közötti időszakra esik”, akkor nem lehet kilakoltatni senkit.

Az érintős bankkártyás fizetés új limitje: 15 ezer forint

Pénteken tett arra javaslatot a jegybank, hogy a bankok emeljék fel az érintéses (paypass) kártyás vásárlásoknál a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatárt 15 ezer forintra. Így kevesebben fogdosnák össze a bankkártyás terminálokon a nyomógombokat, ami csökkenti a koronavírus-fertőzés esélyét.

Ez most bekerült a rendeletbe, pont, ahogy a jegybank gondolta, a 15 ezer forintos összeghatárral. A bankoknak legkésőbb április 15-ig kötelezően át kell állniuk erre.

error: Content is protected !!