Csok plusz – Újabb részletek érkeztek, január 1-től lép életbe!

Csok plusz – Újabb részletek érkeztek, január 1-től lép életbe!

Csok plusz – Újabb részletek érkeztek, január 1-től lép életbe! Átalakul a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) rendszere. Megszűnik a különbségtétel az új és a használt ingatlanok között. A programba pedig minden, gyermeket vállalni akaró házaspár beléphet – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Magyar Nemzet online-nak adott, szerdán megjelent interjúban.

Hornung Ágnes jelezte: a csok pluszt vállalt gyermek esetén lehet igényelni. De a már meglévő gyermekek száma is számít, hiszen a kedvezményes, 3 százalékos hitelt jelentősen befolyásolja, hogy a vállalt gyermekekkel együtt hány gyermekessé válik a család. Emellett az 5 ezernél kevesebb lakosú településeken megmarad – sőt tovább bővül – a falusi csok, amelyet továbbra is igénybe lehet venni újabb gyermek vállalása nélkül is.

Elhunyt a Dancing With The Stars sztárja! >>

A csok esetében a kedvezményes hitel összege maximum 15 millió forint volt. Ez a csok plusznál a minimum hitelösszeg lesz, a maximuma pedig 50 millió forintra emelkedik. A jogosult összeg megállapításánál beszámítanak majd a meglévő gyermekek is.

Akinek még nincs gyereke, és három gyermeket vállal, 50 millió forintra jogosult. Akinek egy gyereke van, és kettőt tervez, az is, akinek pedig jelenleg két gyermeke van, és tervez egy harmadikat, szintén 50 millió forint hitellel számolhat. De azok a nagycsaládosok is a legmagasabb, 50 millió forintos hitelösszeget vehetik fel, akik vállalnak még legalább egy újabb gyermeket – ismertette az államtitkár.

Emlékeztetett: az első vállalt gyermek megszületésekor a házaspárok hitelmoratóriumot vehetnek igénybe. Amelynek köszönhetően egy éven keresztül nem kell megfizetniük a törlesztőrészletet. A második és a harmadik, valamint minden ezután születendő gyermek után pedig tőkeleírást kaphatnak. Ez 10 millió forintot jelent gyermekenként, vagyis ennyivel csökkenthető a tőketartozásuk.

Hangsúlyozta, a csok plusszal új és használt ingatlan egyaránt megszerezhető.


A csok plusz esetében a felső korhatár 41 év a nőknél – jelezte az államtitkár. Hozzátéve, hogy kétéves átmeneti időszakot biztosít a rendszer. Így 2025. december végéig azok a házaspárok is élhetnek a csok plusszal, amelyeknél a feleség már betöltötte a 41. évét, de igazolja 12 hetes várandósságát.

Hornung Ágnes kitért arra, hogy azoknak a családoknak is elérhető lesz az új konstrukció, amelyek nagyobb ingatlant vennének, építenének vagy otthonukat bővítenék. Hozzátéve, hogy a végleges részletszabályok november közepén jelennek meg.

Az ingatlan értékkorlátját az első közös otthon megszerzésekor 80 millió forintban határozták meg. Míg a nagyobb ingatlanba költözésnél 150 millió forint a felső határ. Az új konstrukció az ország egész területén elérhető lesz. Azaz további gyermek vállalásakor a falusi csokos településeken is.

Az új struktúrában az első közös otthon megszerzésénél 10 százalékos önrészt tartana célszerűnek a kormány. Így egy 80 millió forintos ingatlan megszerzésekor elegendő lesz 8 millió forint önrész bevonása az ügyletbe – mondta.

Bővítés esetén legalább egy lakószobával növelni kell majd az alapterületet, az elv, hogy ha például nincs elég gyerekszoba, akkor a csok plusz segítésével a családok hozzáépíthessenek a meglévő ingatlanjukhoz. Aki három gyermeket vállal, erre is felhasználhatja majd az 50 milliós hitelt – közölte az államtitkár.

Hornung Ágnes hangsúlyozta: minden újabb gyermek megszületése fontos a kormánynak, és a csok pluszt az eddigiekhez hasonlóan örökbefogadott gyermekekre is igénybe vehetik majd a házaspárok.

error: Content is protected !!