Rossz hír a minimálbéreseknek! Elmaradhat a minimálbér-emelés?

Rossz hír a minimálbéreseknek! Elmaradhat a minimálbér-emelés?

Rossz hír a minimálbéreseknek! Elmaradhat a minimálbér-emelés? Az eddigi hírek szerint már decemberben emelkedne a minimálbér.  Az eddig kiszivárgott információk szerint 15 százalékkal és feltehetően a bérminimum is. Aminél 10 százalékos emelés körvonalazódik. Ilyesmi korábban még nem történt.

Nagyon közel vannak az álláspontok. De nem írtuk alá a bérmegállapodást – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke, miután sajtóhírek már kész tényként közölték, hogy eldőlt a jövő évi minimálbér, és garantált bérminimum-emelés kérdése. A minimálbér 15 százalékos emelése kapcsán nincs különösebb vita a munkaadók és szakszervezetek között. A garantált bérminimum 10 százalékos emelése esetében annál is inkább, mivel a legkisebb kötelező bérelemmel szemben ez utóbbi sokkal nagyobb kört, mintegy 700 ezer embert érint.

Fontos hír a kiegészítő nyugdíjemelésről! >>

November közepe után lehet csak megegyezni




Egyelőre semmilyen megállapodás nincs, sem a béremelés mértékéről, sem az időpontjáról, ezekről még meg kell egyezni a VKF-en

– szögezte le elöljáróban lapunknak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke arra a kérdésre, mit szólnak egy esetleges előrehozott kötelező minimálbér- és bérminimum-emeléshez. Rolek Ferenc hozzátette,a Pénzügyminisztérium november 15-re ígérte a harmadik negyedéves GDP-adatokat. Ezt meg kell várniuk ahhoz, hogy lássák, az utóbbi pár hónapban milyen irányba ment a gazdaság.

Ha lesz decemberi emelés, az azt is jelenti, hogy új munkaszerződéseket kell kötni az érintett dolgozókkal, de ez Németh László szerint főleg a könyvelőkre hárul a mikrovállalkozásoknál – ha kell, megkérik majd őket a soron kívüli plusz adminisztrációra.

error: Content is protected !!