Vigyázz – Újabb módszerrel támadnak a telefonos csalók!

Vigyázz – Újabb módszerrel támadnak a telefonos csalók!

Vigyázz – Újabb módszerrel támadnak a telefonos csalók! Magyarországon is egyre gyakoribbak a hívószám-hamisítási csalások — jelezte közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Az angolul phone number spoofingnak, vagy caller ID spoofingnak nevezett csalás annyit tesz, hogy az átverés során nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg, hanem egy másik, a hívó által előre beállított azonosító. A csaló azért hajtja végre a számcserét, hogy elnyerje a hívott fél bizalmát: a beérkező híváskor a kijelzőn a telefon névjegyzékében egy közismert szolgáltató száma tűnik fel – de csak látszólag.

csaló ezzel a trükkel teszi hihetőbbé a telefonhívásait, amikor a hívás során például azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél, és egy pénzügyi tranzakció során fellépő hiba vagy csalásgyanú miatt egyeztetnek. Valójában persze a banki vagy kártyaadatainkat szeretnék megszerezni (vishing). Az NMHH a hívószám-hamisítás használatával elkövetett csalások veszélyeire hívja fel a figyelmet.
Akkor sem érdemes bedőlni a csalásnak, ha konkrét adatokat tudnak mondani rólunk, ugyanis ezeket már a közösségi médiából is be tudják gyűjteni. Valójában persze mindig a banki adatokat akarják megszerezni.

Soha ne adjuk meg a betéti vagy hitelkártyánk PIN-kódját, CVV-kódját, online banki jelszavunkat vagy az egyszer használható, második hitelesítési kódot.

Még a banki ügyintézők sem tudakolhatják tőlünk ezeket az információkat. Semmiképpen se utaljunk pénzt állítólagosan a banktól telefonon érkező kérésre, mert egy pénzintézet sosem kérhet ilyet.

Ismeretlen hívók vagy üzenetküldők kérésére soha ne telepítsünk programot a számítógépünkre vagy a telefonunkra. A csalók vírusvédelmi megoldásnak, dokumentum- vagy képnézegető alkalmazásnak beállítva próbálnak rávenni minket arra, hogy visszaéléshez használható programot telepítsünk.error: Content is protected !!