Friss hír – Itt emelkednek 40 százalékkal az állami nyugdíjak!

Friss hír – Itt emelkednek 40 százalékkal az állami nyugdíjak!

Friss hír – Itt emelkednek 40 százalékkal az állami nyugdíjak! Románia állami nyugdíjai jövő szeptembertől átlagosan 40 százalékkal emelkednek – közölte Bucura Oprescu munkaügyi miniszter. Ennek a lehetőségét egy készülő törvényjavaslatban előírt újraszámítások teremtik meg, ami havonta 13,8 milliárd lejre (2,97 milliárd dollárnak megfelelő összegre) növeli a nyugdíjkiadásokat.

( Friss hírek )

A javasolt nyugdíjtörvénytervezet értelmében, amely jelenleg parlamenti jóváhagyásra vár, első lépésként ötmillió nyugdíjat indexálnak 13,8 százalékkal januártól. A 2024 szeptemberére tervezett újraszámítás célja az egyenlőtlenségek kiküszöbölése, hogy az azonos munkakörben, ugyanannyi évet dolgozók azonos nyugdíjat kapjanak.



A nyugdíjrendszer reformja előfeltétele annak, hogy Románia továbbra is hozzáférhessen az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjának forrásaihoz. Ezért a kormány ígéretet tett, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket, és megszünteti a választási logika által vezérelt, politikailag motivált nyugdíjemelésekkel kapcsolatos döntéseket – írja a Reuters.

Ehhez képest – bár a törvényjavaslatot eredetileg az év első felében akarták elfogadni – úgy tervezik, hogy a jogszabály 2024-től lép életbe. A nyugdíjemelés utáni bő fél évben Románia három választást tart.

error: Content is protected !!