Ingyen étel – Napi 100 ezer adag meleg ételt is kiosztanak – Mutatjuk hol!

Ingyen étel – Napi 100 ezer adag meleg ételt is kiosztanak – Mutatjuk hol!

Ingyen étel – Napi 100 ezer adag meleg ételt is kiosztanak – Mutatjuk hol! A központi adatok (KSH, Szociális Ágazat Nyilvántartás, Igénybevevő Nyilvántartás – KENYSZI Rendszer) alapján mintegy száz szolgáltató, szervezet, önkormányzat működtet népkonyhát. Ám a konyhák végső száma ennél magasabb, mert akad szolgáltató, amely több helyen is oszt ételt. A szolgáltatók jelentős része egyházi szervezet.

Mivel a népkonyhai ellátók – legyenek akár egyházi intézmények, akár civil szervezetek – állami közfeladatot vállalnak át, ezért e szolgáltatók normatív alapon működnek.

Pénzbeli támogatások és csomagok: ennyit kaphatnak Pesten és vidéken a családok, nyugdíjasok, rászorulók Karácsonyig!

Az állam által támogatott népkonyhák ezért egy állami adatbázisban, a már említett, úgynevezett Igénybevevői Nyilvántartásban vannak összesítve. Oda napi szinten kötelező adatszolgáltatással tartoznak az ellátottak adatairól, létszámáról, a szolgáltatások helyszíne szerint.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs referense az Economx megkeresésére közölte: három városban működtetnek népkonyhát. Miskolcon, Kecskeméten és Veszprémben. Mindegyik állandó jelleggel és hosszú évek óta üzemel. Miskolcon minden munkanap 135, Kecskeméten minden nap (ünnepnapokon is) 100, Veszprémben pedig hétköznap 110, hétvégén 60 adag ételt osztanak ki rászoruló embereknek.

Szabadság 2024! >>


Lakosságszáma alapján mindhárom városnak kötelező a népkonyha-szolgáltatás. Erre feladat-ellátási szerződést kötött az adott város önkormányzata a Máltai Szeretetszolgálattal – húzta alá Parák Eszter.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége naponta, országosan már több mint 3000 adag ételt oszt ki. Így évente több mint félmillió tál meleg ebéddel, több száz tonna főként élelmiszermentésből, vagy adományokból származó tartós élelmiszerrel és más friss élelmiszerrel (zöldség, gyümölcs, pékáru, stb.) állnak a vendégeik rendelkezésére. (Magyarországon ők az egyetlen vegetáriánus ételosztó szervezet.)

A fővárosban 5 nagy ételosztó helyszín működik, ezek közül 4 önkormányzati együttműködés keretében funkcionáló ételosztó pont, melyek működtetésében a helyi családsegítő szolgálatokkal is együttműködnek. Ezeken kívül Somogy megyében 3 települést szolgálnak ki, az egri konyhán 700 adag ételt készítenek és terítenek a környékbelieknek. Debrecenben vasárnaponként tartanak ételosztást a helyi önkénteseik.

Igény még többre is lenne, főként vidéken, ma már egy átalgos keresetű polgári családot is megviselnek az albérlet- és élelmiszerárak, a társadalom szegényebb rétegeibe tartozók pedig napról napra élnek.

Valamint változó számban, de kb. 12-13 (néha több) helyszínre szállítanak ebédet hétfőtől szombatig a fővárosban található hajléktalanellátó intézményekbe (napi 1400 adag), a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei egységeibe és más menhelyekre.

error: Content is protected !!