Rendkívüli figyelmeztetést küld a Magyar Posta, erről fontos mindenkinek tudnia!

Rendkívüli figyelmeztetést küld a Magyar Posta, erről fontos mindenkinek tudnia!

A Magyar Posta arculati elemeit használják adathalászok.

A Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználó adathalászlevelekre hívja fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Ha ezt vásárolta a Lidl-ben ne egye meg! >>

A szervezet a Facebook-oldalán hétfőn azt írta: az elmúlt napokban egyre több az olyan adathalászlevél, amelyet a Magyar Posta nevében küldenek a támadók. Az eredetire megszólalásig hasonlító, de káros weboldalra vezető hivatkozással.

Az adathalász üzenetek főként csomagszállítás témában próbálják megnyerni a címzettek bizalmát és személyes adataikat megszerezni. A szövegezésük általában az eredeti levelekhez hasonló, helyesírásilag pontos, és gyakran tegező stílusban íródik.


A kibervédelmi intézet azt javasolja, aki ilyen és ehhez hasonló adathalász-e-mailt kap, ne kattintson az üzenetben érkező, bejelentkezési vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő hivatkozásra. Azt ajánlották, a címzettek minden esetben keressenek rá az adott cég vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valódiságát.

Amennyiben ilyen gyanús levél érkezik munkahelyi e-mail fiókjába, érdemes spamként jelölni és értesíteni a szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az adathalász-üzenetek csatolmányt is tartalmaznak. Például Microsoft Word-dokumentumot, vagy tömörített .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt. Azt javasolták, a címzettek ezeket ne nyissák meg és ne töltsék le.

Az adathalászatról bejelentést lehet tenni a csirt@nki.gov.hu e-mail-címen.

error: Content is protected !!