Folytatódhat a hatalmas Volán sztrájk – Mutatjuk a részleteket!

Folytatódhat a hatalmas Volán sztrájk – Mutatjuk a részleteket!

Folytatódhat a hatalmas Volán sztrájk – Mutatjuk a részleteket! Továbbra is folytatódhat a tiltakozás a Volánbusz dolgozói részéről. Bérajánlatot ugyanis még mindig nem kaptak – ezt mondta a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) keddi sajtótájékoztatóján az érdekképviselet elnöke. Dobi István szerint sztrájk nélkül is nehéz a szolgáltatásokat biztosítani, olyan mértékű a karbantartó- és buszvezetőhiány.

A MÁV-VOLÁN-Csoport keddi közleménye szerint akár egy decemberi bérmegállapodás esélye is adott volt. Ám a munkáltatói bérajánlat kialakítását célzó egyeztetési folyamatot végül megakasztotta az advent második vasárnapjára, illetve az azt követő hétfőre időzített figyelmeztető sztrájk.

A SzAKSz által megfogalmazott 25%-os bérkövetelés nem összeilleszthető a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel, annak vitatott jogszerűsége és időzítése pedig aláásta a kölcsönös bizalmat, amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez




– ismertette a munkáltatói és a tulajdonosi oldal álláspontját Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, a MÁV-VOLÁN-csoportnál működő reprezentatív szakszervezetek és a munkáltató képviselőit tömörítő Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT), december 12-i, keddi ülésén.

Sokan közülük hamarosan nyugdíjba mennek. A fiatalok pedig nem jönnek helyükre ilyen fizetésekért, ezért nem túlzás 25 százalékos béremelést követelni. Indokolta a szakszervezet vezetője a hétfőn véget ért 2 napos tiltakozásukat. Amelyet a résztvevők száma és az összes dolgozóhoz viszonyított aránya alapján sikeresnek tekint. Hozzátette, hogy a vállalatvezetőség ígérete alapján csak január 16-án folytatódik a bértárgyalás, ezért az érdekképviselet addig felméri, támogatnának-e a munkavállalók egy újabb tiltakozást.

error: Content is protected !!