Sok magyar háztartásban rejlenek – Milliós összegeket érnek ezek a tárgyak!

Sok magyar háztartásban rejlenek – Milliós összegeket érnek ezek a tárgyak!

Sok magyar háztartásban rejlenek – Milliós összegeket érnek ezek a tárgyak! Az elmúlt egy év során egy cikksorozat keretében járta körül a Pénzcentrum a tárgyi befektetések világát. Ez idő alatt rengeteg tárgynak az értékének utánajártunk. Illetve megnéztük, hogy egy könyv, képregény, vagy akár egy sportkártya mégis mitől lesz értékes. És mi kell ahhoz, hogy egy ilyen hobbiból komoly pénzeket csináljunk. A cikksorozatunk záró részében most összeszedtük a legjobb befektetéseket. Illetve azt is, hogy hogyan kezdhetünk bele egy-egy tárgynak a gyűjtésébe.

(Friss híreink)

Egy évvel ezelőtt indította útjára a Pénzcentrum azt a cikksorozatot, ami a tárgyi befektetéseket járta körül. Azaz azt szerettük volna megtudni, hogy milyen tárgyak lapulhatnak a magyarok padlásain, amik akár még kincset is érhetnek. Ide tartoztak a különféle játékok, sportkártyák, könyvek, egy üveg jó bor, whisky vagy akár a padláson porosodó kép, amit a dédnagymamától örököltünk.

Fontos határidő közeleg a szülőknek – Rengeteg gyerek jövője dől el! >>

Ezek mind olyan hétköznapi tárgyak, amikkel mindannyian találkoztunk már otthon, esetleg el is kezdtük őket valamiért gyűjteni, csak abbamaradt a lelkesedésünk. Azt a kérdést tettük fel magunknak a cikksorozat elindításakor, hogy vajon lehet-e értéket csinálni az évtizedek alatt felgyülemlett lomokból, vagy olyan sorsra jut a legtöbb szeretett tárgyunk, mint nagyszüleink bélyeggyűjteménye. Azaz jó ötletnek tűnt, de a végén alapvetően inkább érzelmi értéket képviselnek már csak, pénzé nehéz őket tenni.

Az elmúlt egy évben pedig rengeteg gyűjtővel beszélgettünk, akik közül sokan befektetési céllal is vásárolnak. A különböző területeken mozgó gyűjtők rengeteg jótanáccsal látták el azt, aki szeretne belevágni egyik vagy másik tárgy gyűjtésébe, esetleg pénzt is csinálna belőle.

Figyelem – Hétfőtől megszűnik ez a fizetőeszköz, eddig tudod majd visszaváltani! >>

Bár különböző dolgokról beszélünk, azonban voltak dolgok, amik mindegyik esetben közös volt. Az egyik az, hogy ha bele is akarunk vágni, akkor jobban járunk, ha gyűjteményként gondolunk ezekre a tárgyakra, és nem befektetésként. Ugyanis sok esetben is mindössze értékállóak ezek a tárgyak, míg máskor hosszútávú befektetésként tudunk rájuk csak gondolni.

Ráadásul mindegyik esetben azt is bele kell kalkulálnunk, hogy nagyon sok múlik azon, hogy mi a divat, illetve mekkora Magyarországon a felvevő közönség. Azaz, ha van is egy ritkaságunk, de senki se kíváncsi rá, azzal nem megyünk sokra, ugyanúgy azzal sem, ha sokan keresik, azonban korántsem számít ritkaságnak. Ilyen például egy Lego-készlet, amiből rengetegen megvettek 1-et, amit félretettek, 1-et pedig azért, hogy kirakják. Ezzel pedig egy következő nagyon fontos ponthoz érkeztünk el.




Miszerint annak, amiből pénzt szeretnénk csinálni jó állapotúnak kell lennie. Bár talán a legrosszabb befektetésnek számítanak a lemezek a vizsgált kategóriákban, de ezzel a tárgyal remekül lehet szemléltetni a jó állapot fontosságát.

Egy lemez esetében ugyanis, ha használjuk, akkor karcolódik. Tehát folyamatosan veszít az értékéből. Hasonló a helyzet a játékokkal, képregényekkel, könyvekkel és a sportkártyákkal is. Minél ritkább és minél jobb állapotban vannak, annál nagyobb az értékük. Feltéve persze, ha van rá kereslet.

A képregények esetében például megtudtuk, hogy a legendákkal ellentétben nem feltétlen tudod kifizetni a diákhiteledet, ha eladod Magyarországon a gyerekkorodban összegyűjtött Sailor Moon képregény sorozatod. Ugyanis a magyar nyelvű képregényeknek kicsi a felvevő piaca, a specifikusaknak pedig mégkisebb. Ráadásul akkora pénzek se mozognak itt, mint például külföldön.

A sorozat talán legmeglepőbb eleme azonban nem is az volt, hogy a lemez- vagy a képregénygyűjtésből nem lehet meggazdagodni, hanem az, hogy a sportkártyákból viszont a jelek szerint igen.

error: Content is protected !!