Szülők figyelem – Megérkezett a Belügyminisztérium bejelentése a házi feladat eltörléséről!

Szülők figyelem – Megérkezett a Belügyminisztérium bejelentése a házi feladat eltörléséről!

Szülők figyelem – Megérkezett a Belügyminisztérium bejelentése a házi feladat eltörléséről! Lengyelországban betiltották a házi feladatot, a magyar pedagógusok viszont úgy gondolják, hogy a lecke teljes megszüntetése nem jó megoldás. Most megkérdeztük a Belügyminisztériumot arról, hogy mi a véleményük a házi feladat eltörléséről hazánkban.

( Friss hírek 0-24 )

Ahogy korábban megírtuk, betiltotta a házi feladatokat a lengyel oktatási miniszter az általános iskolákban. Barbara Nowacka szerint erre azért volt szükség, hogy a gyerekek a hétvégén, az iskola után és a szünidőben tudjanak pihenni. A cikkünk szavazásából kiderült, hogy a magyarok jóval több, mint fele örülne neki, ha hazánkban is megszűnne a házi feladat.Később több pedagógust is megkerestünk a témában, akik úgy gondolják, inkább a házi feladat célját kellene meghatározni.– Háromgyerekes anyukaként látom, mekkora nehézség este nekiveselkedni a leckének, amit nem egyszer a tanár azért ad fel, mert órán nem tudja leadni a túlméretezett tananyagot. El kellene dönteni, hogy ez a házi feladat célja, vagy pedig az órán tanultak gyakorlati alkalmazása és memorizálása – mondta lapunknak Gosztola Réka tanár.


Pál Alexandra pedagógus szerint a leckének sokszor van jelentősége, inkább a diákok leterheltségével van a probléma:– Örülnek, ha bezuhanhatnak az ágyba, és másnap csak az eminens diákok hoznának leckét, a többség nem. Azt firtatni, hogy ki miért nem készült, annak tényleg nem látom értelmét, ezért inkább órán oldunk meg közösen feladatokat. Ahhoz, hogy ne így legyen, központilag kellene csökkenteni a tananyagot – mondta.

Végül megkerestük a Belügyminisztériumot azzal kapcsolatban, hogy mi várható itthon a házi feladat betiltásával kapcsolatban. Válaszukban azt írták:

A Belügyminisztériumhoz érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy minden esetben pedagógiai – szakmai kérdés, hogy a pedagógus az adott csoportban, az adott órán milyen házi feladatot ad, vagy nem ad a gyerekeknek. Ezen nem tervezünk változtatni.

Úgy tűnik a pedagógusok szerint inkább a tananyag mennyiségével van a probléma, hiszen sokszor kénytelenek azért feladni házi feladatot, mert az óra idejébe nem fér bele a leadandó tananyag. A lengyelek ezt a problémát is szeretnék orvosolni, náluk a következő tanévtől a tananyag mintegy 20 százalékos csökkentése várható.

error: Content is protected !!