Rokkantsági ellátás és rokkantsági járadék 2024 – Íme a különbség!

Rokkantsági ellátás és rokkantsági járadék 2024 – Íme a különbség!

Rokkantsági ellátás és rokkantsági járadék 2024 – Íme a különbség! Egészségkárosodás esetén ma Magyarországon kétféle ellátásban részesülhetünk: rokkantsági ellátásban vagy rokkantsági járadékban. Ez két nagyon hasonló elnevezésű ellátás, mégis egészen más helyzetben igényelhető az érintettek számára. Honnan tudjuk, hogy melyik ellátás milyen helyzetben és jogosultság esetén igényelhető? Elmagyarázzuk, hogy mi a rokkantsági ellátás és rokkantsági járadék közötti különbség, és elmondjuk mekkora összeget kapnak, akik jogosultak az egyes ellátásokra.

Rokkantsági ellátás és rokkantsági járadék közötti különbség

Ahhoz, hogy lássuk mi a rokkantsági ellátás és rokkantsági járadék közötti különbség, ismerjük meg a két ellátást részletesen.

Rokkantsági ellátás

Hogy valakinek jár-e rokkantsági ellátás vagy sem, az nagyon leegyszerűsítve attól függ, milyen az illető egészségügyi állapota. A jogosultságot a rehabilitációs hatóság vizsgálja, amely az úgynevezett „komplex minősítés” keretében értékeli a kérelmező egészségi állapotát és rehabilitálhatóságát. Az a megváltozott munkaképességű személy jogosult a rokkantsági ellátásra, akinek:

  • a rehabilitációja nem javasolt
  • foglalkoztathatósága vagy helyreállítható rehabilitációval vagy tartós foglalkozási rehabilitációt igényel úgy, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam nem haladja meg az 5 évet kérelem benyújtásakor

A jogosultság megállapításához a törvény által előírt feltételek:

  • kérelem benyújtásakor betöltött 15. életév
  • előzetes biztosítási idővel való rendelkezés
  • komplex minősítés eredménye szerint B2, C2,D vagy E kategóriába való tartozás
  • nincs más rendszeres pénzellátással való rendelkezés

Hogyan igényelhető az ellátás?

A rokkantsági ellátás kérelmezése 2024-ben nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon keresztül működik. A nyomtatvány címe: Adatlap megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránt. Az igényléshez szükséges  nyomtatványok – Adatlap, Tájékoztató az Adatlap kitöltéséhez, Nyilatkozat a szakértői minősítéshez, Orvosi beutaló, Adatlap melléklete: Biztosítási idők.

Az igény elbírálására a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes vármegyei (fővárosi) kormányhivatal rendelkezik hatáskörrel. A kérelem itt is és a kormányablaknál is benyújtható, a szükséges nyomtatványok ezeken a helyeken beszerezhetőek.

Mennyi az ellátás összege?

A rokkantsági ellátás mértéke a minősítési kategóriától, a kormányrendeletben meghatározott alapösszegtől, illetve a törvényben előírt időszakra számított havi átlagjövedelemtől függ.

A különböző minősítési kategóriák szerint a rokkantsági ellátás mértéke:

 

 

 

 

 

 

 

Rokkantsági járadék

A rokkantsági járadékra az jogosult, aki magyar állampolgár- rokkantsági járadékra nem jogosult az a személy, aki nem Magyarországon, hanem valamely Európai Uniós országban, vagy Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban él –  és a 18. életévét betöltötte és egészségkárosodása legalább 70%-os mértékű és a 25. életéve előtt keletkezett.

Kinek jár és kinek nem a rokkantsági járadék?

A rokkantsági járadékot párhuzamosan nem lehet igényelni az alábbi ellátásokkal:

  • nyugellátással
  • baleseti nyugellátással
  • megváltozott munkaképességű személyek ellátásával

Nem akadálya viszont, ha az érintett az alábbi ellátásokat kapja:



Rokkantsági ellátás és rokkantsági járadék 2024 – Íme a különbség!

  • ha a kérelmező fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
  • ha a kérelmezőnek saját jogán családi pótlékot folyósítanak, vagy
  • ha a kérelmező munkaviszonyban, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

Hogyan kell igényelni a rokkantsági járadékot?

A lakóhely szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál, a „Rokkantsági járadék iránti igény” nyomtatványon kell igényelni akár személyesen, postai úton vagy elektronikusan is. Az igényt személyesen a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatal ügyfélszolgálatán lehet benyújtani.  Postán is feladhatjuk az igényléshez szükséges nyomtatványt, ebben az esetben a címzett az illetékes kormányhivatal legyen és a borítékon szerepeljen: 1916 Budapest.

Az igényt elektronikus úton is beadhatjuk ügyfélkapun keresztül, a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül. A kormányhivatalok elérhetőségeit ezen az oldalon találjuk: https://kormanyhivatalok.hu.

Mennyi a rokkantsági járadék összege?

A rokkantsági járadék fix összegű ellátás, melynek összege a nyugdíjemelésekkel mindig növekszik. A rokkantsági járadék havi összege jelenleg (2024.január 1-től) 58.830 forint.

Meddig jár a rokkantsági járadék?

Ha az érintett egészségkárosodása végleges, akkor a járadék élete végéig jár vagy pedig addig, amíg nem állapítanak meg helyette öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, árvaellátást, rokkantsági ellátást vagy rehabilitációs ellátást.

Hogy az egészségkárosodás végleges vagy sem, azt orvosszakértői vizsgálat állapítja meg. Amennyiben az egészségkárosodás mértéke már nem éri el a 70%-ot, akkor a járadék folyósítása megszűnik.

Rokkantsági ellátás és rokkantsági járadék közötti különbség

A rokkantsági ellátás igényléséhez kell rendelkezni valamennyi biztosítási idővel, a rokkantsági járadék viszont azok számára ad rendszeres pénzbeli ellátást, akiknek olyan fiatalon következett be az egészségkárosodás, hogy nem tudtak elkezdeni dolgozni, így a társadalombiztosításhoz szükséges időt sem tudtak/tudnak szerezni.

A rokkantsági járadékkal tehát ellátást kaphatnak azok a fiatalok, akik egészségi állapotuk miatt az esetek túlnyomó részében nem tudnak munkát vállalni, és így szolgálati időt szerezni.

További friss híreink >>>

error: Content is protected !!