Hatalmas összegű rezsiszámlák jönnek most Februárban – mutatjuk a részleteket!

Hatalmas összegű rezsiszámlák jönnek most Februárban – mutatjuk a részleteket!

Hatalmas összegű rezsiszámlák jönnek most Februárban – mutatjuk a részleteket! Kellemetlen meglepetésben lehet részed, ha megérkezik a februári gázszámlád: a szokásosnál jóval magasabb összeg szerepelhet rajta.

Bár a hazai telek egyre enyhébbek, idén több olyan időszaka is volt az évszaknak, amely a szokásosnál hidegebb időjárást hozott Magyarországon, így például januárban is több hideghullám érte el az országot. „Ilyenkor a földgáz- és a villamosenergia-felhasználás is megemelkedik, így számos háztartás magasabb rezsiszámlákat kaphat” – figyelmeztetett a Portfolio.hu.A lap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) kikért adatok alapján megállapította, hogy a tavaszias idő hatására karácsonytól szilveszterig a napi gázfelhasználás rekord alacsony volt, de január második hetétől érdemi emelkedés kezdődött.A napi földgázfelhasználás az évszak eddigi leghidegebb napján, január 10-én érte el az aktuális tél eddigi legmagasabb értékét, valamivel meghaladva az 50 millió köbmétert. Ez ugyan nem számít kiemelkedően magas értéknek, a korábbi teleken inkább csak átlagos mennyiségnek minősült volna, a fogyasztás azonban január 6-tól folyamatosan és jelentősen meghaladta a tavalyi bázist.

A felhasználási statisztikából következően számos háztartás magasabb összegekről szóló gáz-és villanyszámlákat kaphat februárban.

Ha pedig ezáltal a fogyasztás jelgörbéje, illetve az arányosított módszertan alapján havi átlagként meghatározott érték fölé kerül, akkor erre a részre a lakossági piaci ár is érvénybe léphet, ami jelentősen megdobhatja a számlák végösszegét.

Forrás

error: Content is protected !!