Figyelem, fontos! Ha neked is van hiteled, erről jobb, ha tudsz!

Figyelem, fontos! Ha neked is van hiteled, erről jobb, ha tudsz!

Figyelem, fontos! Ha neked is van hiteled, erről jobb, ha tudsz! A világ egyik vezető hitelminősítő- és elemzőcége, a Morgan Stanley friss elemzése szerint a magyar jegybank várhatóan pozitívabb előrejelzést ad a hazai alapkamat tekintetében, mint a hazai elemzők.

A cég előrejelzése szerint a jegybanki alapkamat 6,25%-ra csökkenhet a nyár folyamán. Ezzel szemben a hazai közgazdászok és elemzők továbbra is a 9%-os alapkamat csökkentését várják 100 bázisponttal, de hangsúlyozzák, hogy jelentős kockázatokat látnak abban, hogy a jegybank óvatosan lépjen és fenntartsa a 75 bázispontos ütemet.

A Morgan Stanley előrejelzése szerint az alapkamat júniusra elérheti a 6,25%-ot, és valószínűleg ezt a szintet fogja tartani az év hátralevő részében.

A jegybanki alapkamat tavaly év végén kezdett csökkenni, miután hosszú ideig tartotta magas szinten, különösen a koronavírus-világjárvány és az orosz-ukrán háború idején. Az MNB azóta folyamatosan csökkenti a kamatlábat, és az elemzők is arra számítanak, hogy folytatni fogja ezt a folyamatot.




Az elemzők azonban megosztottak abban, hogy az MNB milyen ütemben fogja csökkenteni az alapkamatot. Van, aki szerint a jegybank még nem fogja megtenni a 100 bázispontos vágást, míg mások szerint ha van rá tér, akkor meg fogja lépni.

Az ING vezető elemzője, Virovácz Péter, nem túl optimista a hitelminősítő előrejelzése kapcsán, és óvatosabb jóslással készül a nyárra. Az ING 6,5%-os alapkamatot vár júniusra. Hangsúlyozta, hogy sok tényezőnek kellene együttállnia ahhoz, hogy a jóslat valóra váljon, és fontos figyelembe venni az inflációt és a forint árfolyamát is.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője, szintén óvatosnak tartja a Morgan Stanley jóslatát, és szerinte túlzottan is bizakodó. A 6,25%-os alapkamatszint elérhető lehet, de számos tényezőnek kell együttállnia ehhez. Hangsúlyozta, hogy az inflációs csökkenés folyamata csak akkor lehet tartós, ha a jegybank lassít a kamatcsökkentésben.

A hitelfelvételt tervezők között biztosan örömmel fogadják majd a kamatcsökkentést, de a Portfolio elemzője, Palkó István szerint a lakáshitelek kamataiban nem várható jelentős változás az alapkamat csökkentése miatt.

A bankok ajánlataiban már most is magasabb kamatokat látni. Mint az aktuális alapkamat. Fontos megjegyezni, hogy a kamatok csökkenése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a lakáshitelek kamatai is csökkenni fognak. És az alapkamatok mellett más tényezők is meghatározzák a hitelpiacot.

Azt látni, hogy a jegybank és az elemzők között megoszlanak a vélemények. De az alapkamat csökkentése valószínűleg fontos lépés lesz a magyar gazdaság számára a jövőben. Az infláció és a forint árfolyamának alakulása döntő tényező lesz a kamatcsökkentés ütemében és mértékében.

Ez is érdekelhet:

Mentse el ezt a közleményt, ez a jogszabály Márciustól akár 100 ezer forintot jelent a családi pótlék mellé! >>>

error: Content is protected !!