Havi 40 ezer forintos pénztámogatás jár neked is pluszban, ha nem ott laksz ahol dolgozol!

Havi 40 ezer forintos pénztámogatás jár neked is pluszban, ha nem ott laksz ahol dolgozol!

Havi 40 ezer forintos pénztámogatás jár neked is pluszban, ha nem ott laksz ahol dolgozol!A január 27-én megjelent 16/2023. (I.27.) Kormányrendelet duplájára emelte a munkába járás címén adható költségtérítés összegét, így az eddigi adómentesen adható kilométerenkénti 15 forintos maximumot 30 forintra emelte. Ezzel párhuzamosan a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedett, a korábbi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. Az új szabályok első alkalommal a 2023 január hónapjára munkába járás címén kifizetett költségtérítés esetében alkalmazhatóak. A minimális költségtérítésre vonatkozó szabályt 2023 február hónapjától kell kötelezően alkalmazni.

Friss hírek

A munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony teljesítésével indokoltan felmerült költségeket, ezek közé tartozik a munkába járással kapcsolatos utazás is, amelynek költségtérítését a 39/2010. (II. 26.) Kormányrendelet (továbbiakban: Rendelet) szabályozza.

A munkába járás a Rendelet értelmében a munkavállaló lakóhelye szerinti településének közigazgatási határán kívül eső munkahelyére való, napi rendszerességű utazás. A költségtérítés igénybevételéhez a munkavállaló nyilatkozata szükséges a lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről.

A munkáltató kétféle módon fizethet utazási költségtérítést a munkavállaló részére:

    1. a munkavállaló munkába járását szolgáló bérlet vagy menetjegy árának 86%-ának megtérítésével, de akár a 100%-ot is nyújthatja adómentesen (erről belső szabályzatban javasolt rendelkezni). A megtérítési kötelezettség nemcsak a teljes árú, hanem az utazási kedvezménnyel megváltott, vagy az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérletek és menetjegyek vonatkozásában is fennáll.
    2. az oda-visszautazás kilométerenkénti megtérítésével. Az Szja törvényben meghatározott 30 Ft/km összegnek legalább a 60 százalékát köteles utazási költségtérítés jogcímen megtéríteni a munkáltató, amely 18 Ft/km, de akár a 100%-ot is nyújthatja adómentesen (erről belső szabályzatban javasolt rendelkezni). Felhívjuk a figyelmet, hogy a 30 Ft/km felett a munkavállaló számára nyújtott juttatás adóköteles és munkabérként adózik.



A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló saját gépkocsijával történő utazási útiköltségét, amennyiben a munkavállalónak:

  • bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van;
  • mozgáskorlátozottsága, illetve súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, illetve a munkába járását a hozzátartozója biztosítja;
  • nincs tömegközlekedés a lakóhelye (tartózkodási helye) és a munkahelye között;
  • a munkavállaló munkarendje miatt nem, vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést (pl.: autóval 20 percet igénybe vevő út tömegközlekedéssel 1,5 óra alatt tehető meg).

Abban az esetben, ha a munkáltató a munkavállaló lakóhelye (tartózkodási helye) és a munkahely közötti oda-vissza utazást csoportos személyszállítás útján oldja meg, akkor a megtérítési kötelezettsége nem áll fenn.

A költségtérítések megemelt összege a 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt marad hatályban. – írja a hitelforum.hu

error: Content is protected !!