Eddig érvényes a lejárt jogosítványod – Íme hogyan újíthatod meg:

Eddig érvényes a lejárt jogosítványod – Íme hogyan újíthatod meg:

Eddig érvényes a lejárt jogosítványod – Íme hogyan újíthatod meg: Komoly pénzbüntetés járhat azért, ha lejárt jogosítvánnyal vezetünk. A vezetői engedély érvényességét mi magunk is ellenőrizhetjük, akár a plasztik kártyán szereplő dátum, akár az ügyfélkapu oldalán. Érdemes már 1 hónappal a lejárati idő előtt elkezdeni az ügyintézést, elmondjuk lépésről lépésre, hogy mi szükséges hozzá. Meddig érvényes a lejárt jogosítvány és meddig vezethetünk vele?

Ha szeretnénk megtudni, hogy meddig érvényes a jogosítványunk, akkor ezt a plasztik kártyán könnyen ellenőrizhetjük. A kártya első oldalán lévő érvényességi dátum arra vonatkozik, hogy meddig használható a jogosítvány belföldön, mint személyazonosító okmány. Hiszen a lakcímkártyával együtt felmutatva bárhol használható. A hátsó oldalon lévő dátum maga a jogosítvány érvényessége, amely azt mutatja, hogy meddig használható a jogosítvány a vezetéshez. Ez attól függ egyébként, hogy meddig érvényes a jogosítvány megszerzésére vonatkozó orvosi alkalmassági vizsga.

Meddig érvényes a jogosítvány?

A jogosítvány lejárati ideje minden állampolgár esetében egyedi, illetve a hivatásos jogosítvány esetében szigorúbb. Leginkább az életkor befolyásolja a jogosítvány érvényességét: az első jogosítvány érvényessége (50 év alatti személy esetében) 10 évre szól, 50 és 60 év között pedig 5 évente szükséges a jogosítvány megújítása, amihez újabb orvosi alkalmassági vizsgálat kell. 60 és 70 év között már csak 3 évig tart a jogosítvány érvényessége, 70 év fölött pedig kétévente kell a jogosítványt megújítani.




Meddig érvényes a lejárt jogosítvány?

Magyarországon egy ideig lejárt jogosítvány esetén is lehetőségünk van a vezetésre: igazolással 60 napig vezethetünk. Még a koronavírus idején került bevezetésre hosszabb türelmi idő, de ezt már eltörölték.

Az okmányirodában kapott ideiglenes igazolással 60 napig vezethetünk.  A KRESZ-, és forgalmi vizsgáknak nincs lejárati ideje, tehát ezeket a vezetői engedély érvényességi idejének lejártakor nem kell megújítani.

Meddig érvényes a lejárt jogosítvány és mennyi a kiszabható büntetés érte?

A lejárt jogosítvánnyal történő vezetés bűncselekménynek minősül, így ha elkap a rendőr, 45.000 forintos helyszíni bírságra számíthatunk.

Amennyiben nem fizetjük meg a bírságot, szabálysértési eljárás indul, amely esetén a büntetés végösszege 90.000 forint lesz.

A lejárt jogosítvány cseréje lépésről lépésre

Most, hogy már tudjuk meddig érvényes a lejárt jogosítvány és érdemes időben elkezdeni a megújítását, elmondjuk hol érdemes kezdeni a folyamatot.




A jogosítvány cseréje, vagyis a jogosítvány hosszabbítás alapja egy háziorvosi vizsgálat, amely során ellenőrzik a látást, a színtévesztést és a vérnyomást. Illetve, hogy van-e bármilyen betegségünk, amely a vezetési képességekre hatással lehet.

Ezt követően ügyfélkapun keresztül vagy a Kormányablakokban indíthatjuk a lejárt jogosítvány megújítását. Ehhez szükség lesz a személyi igazolványra vagy útlevélre, a lakcímkártyára, az egészségügyi alkalmassági papírra és a meglévő jogosítványra is.

Emellett van egy ügyintézési díja is a jogosítvány megújításának, amely 4000 forint. Ügyfélkapus ügyintézés esetén ezt a díjat nem kell megfizetni.

Mennyibe kerül az egészségügyi alkalmassági vizsgálat?

A lejárt jogosítvány hosszabbítás vizsgálat díjköteles, ami az életkor és a lejárt jogosítvány cseréjének gyakorisága alapján változik:

  • 50 év alatt 7.200 Ft;
  • 50-60 év között 4.800 Ft
  • 60-70 év között 2.500 Ft;
  • 70 év felett pedig 1.700 Ft.

Meddig érvényes életkor szerint az egészségügyi alkalmassági papír?

A B kategóriás jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági igazolás érvényességi ideje szintén az életkor szerint kerül meghatározásra.

  • 50 év alatt 10 év
  • 50-60 év között 5 év
  • 60-70 év között 3 év
  • 70 év felett 2 év
error: Content is protected !!