Bejelentették – hatalmas változás jön a banki átutalásoknál!

Bejelentették – hatalmas változás jön a banki átutalásoknál!

Bejelentették – hatalmas változás jön a banki átutalásoknál! Hétfőn hatályba lépett az EU új fizetési rendeletcsomagja, minek következtében teljeskörűen azonnalivá válnak az unión belül az eurós tranzakciók. A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók csupán 2027-től kötelesek az azonnali euroátutalások fogadására és kínálatára.

Friss hírek

2024. március 19-én megjelent az EU Hivatalos Lapjában és az Európai Unió megerősítését követően az új azonnali fizetési rendeletcsomag április 8-án hatályba lépett – számol be a Fintechzone.

A portál arról ír, hiába érhető el valójában az euró alapú azonnali átutalás (SEPA Credit Transfer – Instant) is már 2017 novembere óta, ezidáig – az Európai Fizetési Tanács adatai szerint – az euró övezetbe tartozó pénzforgalmi szolgáltatók 71 százaléka, összességében az európai pénzforgalmi szolgáltatók 62 százaléka regisztrált a szolgáltatásra.




Az Európai Tanács álláspontja szerint számos tagállam léptetett életbe nemzeti szabályozást az eurós azonnali átutalások elterjedésének növelése érdekében, ugyanakkor ezen szabályozási követelmények különbözősége a belső piac széttöredezésének kockázatát hordozzák magukban.

A rendeletcsomag amellett, hogy az euró azonnali fizetés bevezetését meghatározott ütemezésben az EU mind a 27 tagállama számára kötelezővé teszi, további egységes szabályokat vezet be az euróban történő azonnali átutalásokra, ebbe beletartozik a határokon átnyúló azonnali átutalások is.

Az új irányelvek

A rendeletből kifolyólag egy átmeneti időszakot követően az alábbi feltételeknek kell a pénzforgalmi és az elektronikuspénz-kibocsátó intézményeknek megfelelniük:

    • Az azonnali átutalások indításáért és fogadásáért felszámított díjak nem múlhatják fölül a hagyományos átutalások díjszabását.
    • Az ügyfeleknek biztosítani kell, hogy – akár napi, akár ügyletenkénti alapon – egyénileg rögzítsék az általuk azonnali átutalás útján küldhető összeg felső értékhatárát, valamint ezen összeghatárok bármikori, nehézség nélküli és azonnali hatályú módosítását, továbbá megszüntetését.
    • Úgynevezett “névellenőrző” funkciót kell bevezetni, ezáltal elkerülve a téves utalásokat és csalásokat.
    • A lakossági és vállalati ügyfelek kötelesek ellenőrizni, hogy szerepelnek-e szankciós listákon.




Az eurót használó tagállamok pénzforgalmi intézményeinek jövő év január 9-től kell majd fogadniuk az eurós azonnali átutalásokat. 2025. október 9-től pedig kínálni is kötelesek lesznek az ilyen utalásokat.

A pénznemként nem eurót használó pénzforgalmi szolgáltatóknak ennél sokkal több idejük lesz. A magyar bankoknak az azonnali euró átutalás fogadás megvalósítására 33 hónap, az azonnali euró átutalás küldésére összesen 39 hónap áll rendelkezésre.

Vagyis a belföldi pénzforgalmi szolgáltatóknak 2027 január 9-től kötelező az azonnali euroátutalások fogadása és az év júliusától kínálni is kötelesek azt.

error: Content is protected !!