Ingatlantulajdonosok figyelem! Íme az új otthonfelújítási támogatás “apró betűs részei”, sokan belebukhatnak!

Ingatlantulajdonosok figyelem! Íme az új otthonfelújítási támogatás “apró betűs részei”, sokan belebukhatnak!

Ingatlantulajdonosok figyelem! Íme az új otthonfelújítási támogatás “apró betűs részei”, sokan belebukhatnak! Múlt pénteken jelentették be az új, év közepétől elérhető felújítási támogatást és támogatott hitelt, melynek összege akár 6 millió forint is lehet.

Azonban a konstrukció pénzügyi háttere számos kérdést vet fel, és nem mindenki számára lesz könnyen elérhető.

A legfontosabb kiindulópontokat figyelembe véve a támogatási konstrukció összesen 7 millió forintos energetikai felújításhoz igényelhető, melyből maximum 6 millió forint vehető fel, amiből maximum 3,5 millió forint lehet támogatás, és minimum 2,5 millió forint. A fennmaradó összeg kamatmentes hitelként vehető igénybe.




Azonban a bankoknak azzal is számolniuk kell, hogy a támogatott hitel feltételeként előírt 30%-os energiahatékonyság-javulást a felújítással nem minden esetben lehet elérni. Ennek igazolásához energetikai minősítéssel kell rendelkezni.

Ha ez nem teljesül, a támogatott hitel piaci alapú hitellé válik, ami magasabb havi törlesztőrészletet von maga után.

Egy további kockázatot jelent a felújítás költségeinek teljesülése, valamint az igényelt önerő hitelből történő előteremtése.

Ez tovább növeli a havi törlesztőrészletet, ami a visszafizetési képességét a banknak kell igazolni. Ezzel együtt az igényelt jövedelemminimum is emelkedik.




A korábbi támogatásokhoz képest az új konstrukcióra még sok részlet ismeretlen. A felújítási folyamatba most belekezdők elsősorban felújítási célú lakáshitellel vagy személyi kölcsönnel tudnak kalkulálni, ha saját forrásból nem tudják finanszírozni a beruházást.

A fenti tényezők figyelembevétele mellett fontos szem előtt tartani a tervezett felújítás teljes körű megvalósítását, valamint a szükséges energetikai hatékonyságot az igényelt támogatások és hitel konstrukciók igénybevételéhez. – olvasható a bankmonitor.hu-n.

error: Content is protected !!