Megsarcolják a betegeket, fizethetnek akik itt nem jelennek meg az orvosi időponton!

Megsarcolják a betegeket, fizethetnek akik itt nem jelennek meg az orvosi időponton!

Megsarcolják a betegeket, fizethetnek akik itt nem jelennek meg az orvosi időponton! A francia kormány által javasolt, orvosi rendelésekről alapos indok nélkül távol maradó betegekre kivetett 5 eurós büntetés kritikákat váltott ki az orvosok szakszervezetei és betegcsoportok részéről, akik szerint ez nem megoldás a problémára – tudósított a The Guardian.

A francia kormány egy új javaslattal állt elő, amely 5 eurós bírságot szabna ki azokra a betegekre, akik indokolatlanul nem jelennek meg az orvosi rendeléseken.

Gabriel Attal, a kabinet tagja szerint évente körülbelül 27 millió esetben maradnak el ilyen találkozók, ami jelentős problémát okoz az egészségügyi rendszer számára. A büntetés bevezetése az egészségügyi szolgáltatások javítását célzó intézkedéscsomag részeként került napirendre.



A törvényjavaslat szerint mindenki, aki orvosi időpontot foglal, köteles lenne megadni hitelkártya-adatokat. Amennyiben valaki 24 órával az időpont előtt nem mondja le azt érvényes indok nélkül, az orvos jogosult lesz levonni az 5 eurós díjat.

Az intézkedés célja évente mintegy 20 millió időpont felszabadítása.

A javaslat részeként Attal bejelentette továbbá, hogy a kormány tervezi az orvosi egyetemi helyek számának megduplázását 8000-ről 16 000-re 2027-ig. Ezáltal mindenki számára biztosítani szeretnék a háziorvoshoz való hozzáférést fél órán belül. Ezenfelül egy új rendszer bevezetését is tervezik jövőre, amely lehetővé teszi bizonyos szakorvosokhoz való közvetlen foglalást és lehetőséget ad a patikusoknak bizonyos gyógyszerek – többek között antibiotikumok – felírására.

error: Content is protected !!