Adóterhekre készülhetnek a nyugdíjasok – Adót akarnak levonni a bruttó nyugdíjak összegéből!

Adóterhekre készülhetnek a nyugdíjasok – Adót akarnak levonni a bruttó nyugdíjak összegéből!

Adóterhekre készülhetnek a nyugdíjasok – Adót akarnak levonni a bruttó nyugdíjak összegéből! Az adózók most dönthetnek arról, mire fordítsa az állam a bevételeik 1 százalékát. Pozitív előny, hogy világosan eldönthetik, melyik egyháznak és civil szervezetnek adományozzák ezt a részt. Ezzel szemben a nyugdíjasoknak most nem adatik meg ez a kiváltság. A Nyugdíjszerviz aktuális epizódjában vita alakult ki e témával kapcsolatban.

( Friss hírek )

Ha a nyugdíjak bruttósítására kerülne sor, ugyanúgy, mint korábban a fizetéseké, ez nem változtatná meg közvetlenül senki költségvetési helyzetét. Se a nyugdíjasokét, se az államét, ennek ellenére kiemelkedő jelentőséggel bírná, hiszen javítaná a nyugdíjasok társadalmi helyzetét. Nem csak mint “eltartott” rétegként jelennének meg, költségvetési terhesként, hanem adófizető állampolgárokként, egyforma módon, mint mindenki más. Nem véletlen, hogy Európa minden országában bruttósított nyugdíjrendszerek vannak.




Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke elmondta, hogy korábban már született egy törvény Magyarországon, miszerint bruttósítani kell a nyugdíjakat. Ezt a törvényt 1997-ben kihirdették, és 2005 körül kellett volna hatályba lépnie. A választások, a hatalmi váltás azonban elvetette ezt az ötletet. Ez az ambivalent helyzet ma is mindennapi problémákat okozhat, például, ha egy nyugdíjasnak a gyermekének külföldön kell tanulnia, és az ottani oktatási intézmény jövedelemigazolást kér a szülőtől, a nettó összeggel nem elégednek meg, hanem a bruttót kérik.

Mostanában kinkelleti követségi igazolás, hogy Magyarországon nem működik a bruttó nyugdíj rendszere. Karácsony Mihály kiemelte, hogy a Nyugdíjas Parlament is szorgalmazza a bruttó nyugdíjak bevezetését, mert ezzel hiányoznak az idősek számos adókedvezménytől. Egyre gyakrabban előfordul,hogy nyugdíjasok kiskorú gyermeket nevelnek, amiért személyi jövedelemadó (SZJA) kedvezmény járna, vagy olyan biztosítással rendelkeznek, amelyért visszaigényelhetnének SZJA-t. Karácsony Mihály úgy gondolja, érdemes lenne egy nagy levegőt venni, és Magyarországon is bruttósítani a nyugdíjakat.

Herczog László, a volt szociális és munkaügyi miniszter elfogadja a felhozott érveket, azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ilyen átállás nagyon sok technikai munkát és feladatot igényelne, aminek a feltételeit jelenleg nem látja, ezért nem kezdene bele egy ilyen átalakításba.

error: Content is protected !!