Új szigorítás érkezik: 2024 Májustól rendkívüli változás várható Magyarországon!

Új szigorítás érkezik: 2024 Májustól rendkívüli változás várható Magyarországon!

Új szigorítás érkezik: 2024 Májustól rendkívüli változás várható Magyarországon! Nemrég bejelentették, hogy Magyarországon 2024 Május 1-től betiltásra kerül az energiaitalok vásárlása a 18 évet be nem töltött fiatalok számára. Az intézkedést két kormánypárti országgyűlési képviselő javasolta, veszélyes egészségügyi kockázatokra hivatkozva.

Javaslat kikéz?

Hollik István és Nacsa Lőrinc szerint komoly egészségügyi kockázatot jelent, hogy a 18 évnél fiatalabb korosztály szabadon vásárolhatja a koffein tartalmú energiaitalokat.




Milyen okok állnak az indítvány mögött?

Számos fiatal nap mint nap fogyaszt ezekből a termékekből. Az elmúlt négy évben a mentőszolgálat évi száz alkalommal kellett 18 évnél fiatalabb gyermekeket ellátnia energiaital fogyasztás okozta megbetegedések miatt. Egy tragikus esetet is említettek, ahol egy 14 éves fiú szívleállásban halt meg, miután energiaitalt fogyasztott.

Az energiaital tiltása a 18 év alattiak körében

Tiltólistára kerülne a 18 éves kor alatti személyek körében az energiaitalok vásárlása és fogyasztása – ezt javasolja két kormánypárti képviselő, a gyermekek védelme érdekében.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese egy Facebook-videóban jelentette be javaslatukat. Ebben azt javasolták, hogy az 18 évnél fiatalabbakra vonatkozóan tiltsák be az energiaitalok fogyasztását.

Indoklásuk során kiemelték, hogy tapasztalt szülőként látják a veszélyeket, amelyek a fiatal generációra leselkednek. Az energiaitalok túlfogyasztása ebben a korcsoportban jelenős problémát jelent. Az Országos Mentőszolgálat adataira hivatkozva elmondták, hogy az elmúlt 4 évben évente közel 100 esetben szorult orvosi ellátásra 18 évnél fiatalabb személy energiaital túlfogyasztás miatt.




A statisztikai adatokból világosan kiderül, hogy jelentősen nőtt az energiaitalok fogyasztása az elmúlt években. A túlzott energiaital-fogyasztás veszélyes, ezért számos szervezet kampányol azért, hogy nehezebbé tegyék ezeknek az italoknak az elérhetőségét.

Ugyanakkor a szakértők szerint még károsabb, ha a fogyasztók egyéb stimuláns hatóanyagokat kevernek az energiaitalokkal. Ez végzetes egészségügyi következményekkel járhat.

Szakértők közösen állítják, hogy – mint minden hasonló hatóanyagokat tartalmazó termék esetében – az energiaitalok túlzott fogyasztása káros hatással lehet a szervezetre. Éppen ezért a mértékletesség és az önkontroll fontos a fogyasztásuk során. Sőt, a tiltásnál is lehet, hogy hatékonyabb lenne a tudatos és mértékletes fogyasztásra nevelés.

error: Content is protected !!