Hamarosan törlésre kerülhetnek bizonyos TAJ kártyák – Azonnal ellenőrizze Ön is!

Hamarosan törlésre kerülhetnek bizonyos TAJ kártyák – Azonnal ellenőrizze Ön is!

Hamarosan törlésre kerülhetnek bizonyos TAJ kártyák – Azonnal ellenőrizze Ön is! Július 1-jén életbe lépett az új társadalombiztosítási ellátásokat és a fedezetüket szabályozó jogszabály. Számos fontos változás történt, melyek között szerepel a saját jogú nyugdíjasok általános járulékmentessége, az egyéni járulékkötelezettségek összevonása, valamint a hátralékos TAJ kártyák inaktiválása is.

( Friss híreink )

Az új szabályozás jelentős változást hozott a TAJ kártyák használata terén. Ha egy magánszemély egészségbiztosítási járulék hátraléka meghalad egy bizonyos szintet, annak TAJ kártyáját inaktiválják, vagyis érvénytelenítik.

Ez azt jelenti, hogy az érvénytelen TAJ kártyával nem lehet térítésmentes egészségügyi szolgáltatást igénybe venni. Ez akkor változik, ha a fennálló tartozás rendezésre kerül, akár visszamenőleg is.




A legújabb módosítás szerint a TAJ kártya érvénytelenítését kiváltó hátralék mértékét 3 hónapról 6 hónapra emelhetik a 2024. július 1-jétől keletkező tartozások esetében. A július 1. előtt keletkezett tartozásokat a TAJ kártya érvénytelenítésére vonatkozó szabályok nem érintik.

A saját jogú nyugdíjasok foglalkoztatása

A saját jogú nyugdíjasok általános járulékmentességet élveznek, függetlenül a foglalkoztatásuk formájától. Ugyanakkor a foglalkoztatója is mentesül a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól, ha saját jogú nyugdíjast alkalmaz.

Július 1-től az egyéni járulékkötelezettségeket összevonják, így a biztosítottakat egységes, 18,5%-os tb járulék terheli, négy külön járulék helyett. Néhány speciális juttatás esetében azonban csak 10% nyugdíjjárulék fizetendő.




A számukra érintett személyek, a nem főfoglalkozású társas és egyéni vállalkozók, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelők járulékfizetési kötelezettsége 17%-ról 18,5%-ra nő. Viszont 2024. július 1-jétől kezdődően jogosulttá válnak álláskeresési járadékra is.

Bevezetésre kerül a járulékfizetési alsó határ is. Ez alapján akkor is legalább a minimálbér 30%-a után kell fizetni a tb járulékot, ha a foglalkoztatott tényleges jövedelme ennél alacsonyabb. Ez a változás főként a részmunkaidőben foglalkoztatottakat érintheti.

error: Content is protected !!